Hlavní obsah
Článek

Každý rok si o vánočních svátcích připomínáme známé osobnosti, jež nás v tomto roce navždy opustily. Český šoubyznys přišel o řadu známých jmen, pro něž plakala nejen rodina a nejbližší přátelé, ale samozřejmě i jejich fanoušci.

K těm nejslavnějším osobnostem, pro které byl tento rok tím posledním, bezesporu patří legendární herec Ladislav Chudík. Primář ortopedie MUDr. Karel Sova ze seriálu Nemocnice na kraji města vydechl naposledy v nemocnici, kde v červnu bojoval se zápalem plic. Vzdorovat mu ale déle nedokázal. Oblíbený herec se dožil úctyhodného věku - bylo mu jednadevadesát let.

Vysokého věku se dožila i další legenda, jež letos v říjnu odešla do hereckého nebe: Lubomír Lipský (†92). Nestor českého filmu a divadla, mezi jehož nejznámější role patří klaun v Šesti medvědech s Cibulkou, děda Potůček v seriálu Tři chlapi v chalupě nebo děda Poláček v trilogii Kameňák, zemřel v nemocnici na následky zápalu plic.

Po devíti letech v kómatu v červnu skonal bratr fotografa Jana Saudka, kreslíř Kája Saudek (†80). Umělec byl upoután na lůžku od té doby, co se v roce 2006 málem udusil jídlem. Smrt tak pro něj možná byla svým způsobem vysvobozením.

Nečekaná byla naopak smrt nejmenšího českého herce Jiřího Krytináře, který v osmašedesáti letech podlehl plicní embolii. Metr a dvacet čtyři centimetrů měřící herec se proslavil nejvíc postavou roznašeče novin Davida Goliáše v seriálu Hospoda, hrál šaška v Třech oříšcích pro Popelku, v Arabele pak Mekotu, objevil se i v hollywoodských Letopisech Narnie.

Truchlili i milovníci trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno…Na věčnost letos odešla představitelka Konopníkové, herečka Marie Pilátová. Bylo jí 93 let.

Rok 2015 se stal osudným také známému kaskadérovi Jaroslavu Tomsovi. Ten sice v únoru oslavil 85. narozeniny, ale o dva měsíce později mu lékaři diagnostikovali rakovinu slinivky. V srpnu pak těžké nemoci bohužel podlehl.

Boj se zákeřnou rakovinou prohrála i múza slavného režiséra Federica Felliniho Marie Párová (†68), jež se před sedmi lety natrvalo vrátila do Česka a diváci ji měli možnost vidět coby německou zpěvačku v komedii Líbáš jako ďábel.

V srpnu rodina a přátelé plakali pro známého českého herce a režiséra Miloše Hlavicu (†81). Oblíbený herec, který svůj hlas propůjčil například Richardu Gilmorovi z oblíbeného seriálu Gilmorova děvčata, podlehl celkovému vyčerpání organismu. Hlavica skonal v den, kdy by se svou manželkou, herečkou Růženou Merunkovou (75), oslavil jednapadesáté výročí.

Až moc brzy odešel z tohoto světa herec Aleš Jarý, známý především coby štábní strážmistr a řidič Sláva Jiroušek ze seriálu Četnické humoresky. V pouhých 56 letech zemřel na následky těžké mrtvice.

Reklama

Další články

Načítám