Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Až na jedinou herečku všichni tito umělci odešli na věčnost v požehnaném věku. Filmoví nadšenci tak v roce 2015 přišli hned o několik legend nejen stříbrného plátna. Zavzpomínejte na ně s námi...

Hned první lednový den na následky rakoviny slinivky břišní zemřela americká herečka Donna Douglas (†82), která se proslavila vedle Elvise Presleyho ve snímku Frankie a Johnny z roku 1966 nebo v rodinném komediálním seriálu Burani z Beverly Hills.

Deset dní nato nás opustila i její vrstevnice Anita Ekberg (†83). Rodilá Švédka, která ve své zemi v roce 1950 získala titul královny krásy, byla dlouhodobě nemocná. Za svého života přijala italskou národnost a díky Felliniho Sladkému životu se stala sexsymbolem.

V polovině března na rakovinu zemřela rovněž herečka Sally Forrest (86). Ta se proslavila už svým debutem, jímž byl hvězdně obsazený muzikál Till the Clouds Roll by. V roce 1946 si v něm jako osmnáctiletá dívka zahrála s tehdejšími nejzářivějšími hvězdami Frankem Sinatrou a Judy Garland.

7. dubna nás tři měsíce před osmdesátinami opustil herec Geoffrey Lewis. Zemřel přirozenou cestou ve svém domě v kalifornském Woodland Hills. Proslul ve filmech svého kamaráda Clinta Eastwooda (Tulák z širých plání, Půlnoc v zahradě dobra a zla, Nikdy neprohrát či Bronco Billy). Herec byl zároveň otcem deseti dětí, mimo jiné i herečky Juliette Lewis.

V půli května přišla smutná zpráva o úmrtí amerického kytaristy, zpěváka a občasného herce B. B. Kinga. Ve věku 89 let podlehl král blues následkům Alzheimerovy choroby, srdečního selhání a diabetu. B. B. King za svůj život stihl posbírat nespočet ocenění, mimo jiné i 15 cen Grammy.

Třetí červenec byl vepsán do úmrtního listu hned dvěma herečkám. Tou první je Diana Douglas (92), maminka herců Michaela a Joela Douglase a exmanželka Kirka Douglase. Proslavila se jako Susan Rogers v Indiánském bojovníkovi, Peg v komedii Letadla, vlaky, automobily či Martha Evans v seriálu Tak jde čas. Druhou zesnulou byla Amanda Peterson, hvězda komedie Láska není v ceně s Patrickem Dempseym, která se ve svých 43 let předávkovala drogami.

O pouhé tři dny později naposledy vydechl v 86 letech mnohými zbožňovaný francouzský herec a zpěvák Pierre Brice, kterému nikdo neřekl jinak než Vinnetou. Jeho představitel z románů Karla Maye podlehl zápalu plic.

Hned další den se svět loučil s legendou Christopherem Leem. Britský herec jmenovaný v roce 2009 královnou Alžbětou II. rytířem Řádu britského impéria, je nezapomenutelný svými rolemi hraběte Drákuly stejně jako hraběte Dooku v sérii Hvězdných válek nebo čaroděje Sarumana ve filmové trilogii Pán prstenů či z trilogie Hobbit.

Součástí filmové historie se stal rovněž egyptský herec Omar Sharif, který 10. července skonal ve věku 83 let po těžkém infarktu. Uhrančivý držitel tří Zlatých glóbů se zapsal do filmových dějin svým ztvárněním Doktora Živaga či filmem Lawrence z Arábie a muzikálem Funny Girl.

Související témata:
Mrtví

Reklama

Další články

Načítám