Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Boty, které už nenosíte, ale je vám líto je vyhodit do popelnice, mohou dostat druhou šanci. Prostřednictvím charitativního projektu Shoes4Life je lze darovat lidem z rozvojových zemí. Do projektu se nově zapojila i německá módní značka, která ve svých prodejnách vytvořila sběrná místa. Desítky párů kopaček již darovali fotbalista Vladimír Šmicer a Horst Siegl, projekt podpořily i modelky Aneta Vignerová (36) nebo Monika Leová (32). Nepotřebné kozačky se rozhodly dokonce vydražit. Výtěžek půjde na nákup nových tenisek pro filipínské děti.

„Tento projekt mne nadchl, je opravdu originální a smysluplný. Mám doma vážně hodně bot, ale přitom jich nosím jen několik. Lodičky nosím jen na akce a galavečery, jinak dávám přednost pohodlí. Nejradši mám bílé plátěné conversky. Doufám, že mé boty někomu udělají radost a pomohou tam, kde je potřeba," svěřila Monika Leová, která se rozhodla věnovat boty i do dražby. Stejně jako modelka Aneta Vignerová.

Ta přišla projekt podpořit se svým přítelem Michalem Zemanem. „V dnešní době má doma každý dvoje boty do fitka, na běhání, na chození, na doma. A ty nepotřebné pak vyhodí. V některých zemích jsou přitom vzácným zbožím. Chceme proto upozornit, že existuje tento projekt, a vybídnout co nejvíce lidí, aby nepotřebné boty věnovali na dobrou věc a pomohli," uvedla Aneta Vignerová, která nejraději nosí boty na úplně ploché podrážce.

Od samého počátku podporuje projekt Shoes4life také Česká asociace fotbalových hráčů a s ní i spousta známých fotbalistů. Své boty opakovaně daruje Dominik Rodinger nebo Horst Siegl, který věnoval také kopačky, s nimiž hrál poslední ligový zápas. Pomáhá i fotbalista Vladimír Šmicer. „Letos jsem daroval už druhou plnou tašku nepotřebných kopaček a sportovních bot. Myslím si, že nikomu nic neudělá, když nepotřebné boty nevyhodí, ale donese na sběrné místo a pomůže tak dětem v rozvojových zemích. Na světě je hodně lidí, pro které je nošení bot luxusem," dodal Šmicer, který má doma neuvěřitelných šedesát párů bot.

„První sbírku jsme zorganizovali ve prospěch fotbalové školy Fernanda Nevese. Kopačky byly určeny pro mladé fotbalisty, aby si mohli snít svůj sen o tom, že jednou vstoupí do světa velkého fotbalu. Od té doby máme za sebou také úspěšnou misi ve Rwandě, kde jsme pomohli dětem v dětském domově, v Keni a na Kapverdských ostrovech. Celkem jsme poslali asi pět set párů bot," sdělila Markéta Haindlová, která destinace vybírá ve spolupráci s partnerskými organizacemi působícími přímo v rozvojových zemích. Tou další budou Filipíny.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám