Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Popový a jazzový zpěvák Dan Bárta vystřídal za svou dlouhou hudební kariéru hned několik podob. Mainstreamové publikum si ho pamatuje zejména díky muzikálu Jesus Christ Superstar, kde hrál nejen Jidáše, ale s Kamilem Střihavkou se alternoval v roli ústřední postavy Ježíše.

Tehdy ještě nosil dlouhé vlasy, které v devadesátých letech patřily k jeho poznávacím znamením. Na Bártův skvělý výkon v Jesus Christ Superstar dodnes vzpomínají i jeho kolegové z branže.

"Dan Bárta byl v tom muzikálu naprosto nezapomenutelný. Jak v roli Jidáše, tak v roli Ježíše, kde se alternoval s Kamilem Střihavkou. Obě role zpíval naprosto snově," vzpomíná na první české uvedení tohoto muzikálu zpěvačka Petra Janů, která muzikál s Danem Bártou viděla hned několikrát.

Dlouhé vlasy á la mánička a nedbalé strniště obdivovaly i fanynky kapel Alice, Sexy Dancers či J.A.R, kde Bárta během svého působení zanechal nesmazatelnou stopu. V současnosti Bárta preferuje kratší vlasy a s brýlemi působí spíše jako studentík než nevybouřený muzikant.

A to je to už patnáct let, kdy se svou skupinou Illustratosphere vydal první desku. Z původně jednorázového projektu pak vznikla dodnes trvající spolupráce předních českých muzikantů. Během této doby vydali další čtyři alba a Dan Bárta se stal v hodnocení Akademie české populární hudby desetkrát zpěvákem roku. Hudební bilanci své dosavadní tvorby nyní Illustratosphere nabídne českému publiku na speciálním výročním turné První fiftýn, které startuje už zítra v Berouně.

"Když jsme před patnácti lety začínali, nepočítali jsme s tím, že bychom stáli na startu nějakého dlouhodobého projektu. Prostě jsme byli plní hudby, která musela někudy ven. Když se pak ale k Filipovi Jelínkovi, Mirkovi Chyškovi a ke mně přidal se svým triem Robert Balzar, ukázalo se, že Illustratosphere je životaschopný organismus. Měli jsme si, a po celých těch patnáct let si máme, co si říct jako muzikanti i jako lidé," říká k turné Dan Bárta, který se na koncertní šňůru už moc těší.

"Tou nejsilnější předností Illustratosphere pro mě je, že můžu stát na jednom pódiu s muzikanty, kterým věřím. Kluci jsou hráčsky na evropské úrovni. Každý koncert je tak jedinečný, neopakovatelný jev," uzavřel zpěvák.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám