Hlavní obsah
Článek

Rakovina prsu je v Česku každý rok diagnostikována u 6 000 žen, což je přibližně 120 pacientek na 100 000 žen. Třetina nemocných žen pak bohužel boj s rakovinou prohraje. K většině úmrtí by však vůbec nemuselo dojít, kdyby tyto ženy přišly k lékaři včas. Mnoho žen se však i přes probíhající osvětu bojí chodit na preventivní vyšetření mamografem. Věří totiž mýtům, které se s tímto vyšetřením pojí.

První mýtus: Mamograf vysílá škodlivé záření

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Asi nejrozšířenější je obava českých žen, že mamograf vysílá škodlivé rentgenové záření, které může způsobovat vznik nádorů. Tato obava je ale naprosto zbytečná. „Při mamografii se využívá měkké záření, které je v běžném životě součástí všeho okolo nás. Záření přichází z kosmu, vychází ze země, září počítače, prakticky všechny elektronické výrobky,“ vysvětluje MUDr. Skovajsová. Při vyšetření mamografem dostane žena dávku záření jako v běžném životě za 4,5 dne. Pro srovnání: jedno CT vyšetření vydá záření za 4,5 roku. „Našim klientkám říkáme: Pokud chcete absolvovat mamografii bezpečně, musíte ubrat jinde - nedívejte se zbytečně na televizi, v létě se neopalujte celý den na slunci,“ dodává.

Druhý mýtus: Vyšetření mamografem bolí

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Pro některé ženy, které mají citlivější prsy, není mamograf úplně nejpříjemnějším vyšetřením, protože při něm dochází ke stlačení prsu. „Pro provedení kvalitního vyšetření je ale stlačení prsu zcela nezbytné. Tkáň prsu je totiž nutno rozložit tak, aby byly vidět jednotlivé struktury,“ vysvětluje MUDr. Skovajsová. Nejedná se ale o žádnou velkou bolest, kvůli které by se žena měla bát na vyšetření jít. Většina žen navíc během vyšetření žádnou bolest necítí. Pokud má žena z bolesti přeci jen strach, je vhodné, aby si preventivní vyšetření naplánovala na první polovinu menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé.

Třetí mýtus: Stlačení prsu může vyvolat rakovinu

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Stlačení prsu během vyšetření vyvolává v ženách ještě další obavy – že toto stlačení může být spouštěčem pro vznik rakoviny. I to ale lékaři popírají. „Vezměme si, co všechno prsní žláza za život vydrží – kolik nechtěných úderů rukou, o dveře, při sportech nebo během partnerského života. Zvládne těhotenství a kojení,“ uklidňuje ženy MUDr. Skovajsová. „Prsní žláza rozhodně není tak jemná, aby mohlo krátkodobé třívteřinové větší zmáčknutí vyvolat nějakou chorobu,“ dodává. Zatím navíc neexistuje jiná metoda, která by kvality mamografie dostihla - díky jejímu zavedení se v ČR snížila úmrtnost na rakovinu prsu o více než 30 %.

A co když je to rakovina?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Odhalení nemoci v jejím časném stádiu je sice velmi dobrým předpokladem pro úspěšné vyléčení, ale i tak tato diagnóza převrátí ženě život naruby. Nejen, že musí snášet nepříjemné vedlejší účinky léčby, ale také obvykle musí alespoň dočasně přestat pracovat. Nemoc tak s sebou přináší nejen nečekané výdaje spojené s léčbou, ale také dlouhodobý výpadek příjmu pacientky. V součtu se tak může jednat i o desetitisícové rozdíly v příjmech a výdajích, než na jaké byla žena zvyklá. Právě v těchto případech přijde vhod pojištění pro případ rakoviny prsu a pohlavních orgánů. V rámci pojištění For You vyplácí NN Životní pojišťovna až 750 000 Kč, a to jednorázově hned po zjištění diagnózy.

Pojištění pomůže nejen finančně

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Kromě výplaty až 750 000 Kč může pacientka využívat také unikátní asistenční služby v hodnotě 20 000 Kč. Mezi ty patří například úklid domácnosti, hlídání dětí, venčení domácích mazlíčků či doprava na vyšetření. Tyto služby usnadní pacientce život během léčby a ušetří jí maximum práce a starostí. Chcete si být i vy jistá, že se v případě diagnózy dokážete postarat o sebe a svoji rodinu? Sjednejte si pojištění For You už od 200 korun měsíčně a zbavte se tak alespoň části obav z toho, co může budoucnost přinést. Každá z vás, která si sjedná pojištění For You, získá navíc jako dárek kosmetický balíček Sephora v hodnotě více jak 1 000 korun.

Další články

Načítám