Hlavní obsah
Článek

Herec Robin Williams (†63) se rozhodl v srpnu 2014 ukončit svůj život. Trpěl totiž závažnou formou demence, která mu působila obrovské výkyvy nálad, halucinace a bludy. Podle manželky Susan Williams zbývaly hollywoodskému komikovi jen tři roky života. Ale to netušil nikdo. Do pitvy mozku totiž lékaři netušili, co mu vlastně je.

Třiašedesátiletý herec trpěl korovou demencí s Lewyho tělísky, která způsobuje halucinace, potíže s motorikou a výkyvy v mentálních stavech.

„Korová demence s Lewyho tělísky zabila Robina. To mu vzalo život… Je to chemická válka v mozku, a člověk to neobjeví, dokud dotyčný nakonec nezemře. Nedá se to léčit,“ svěřila Susan v rozhovoru pro Good Morning America.

„Strávila jsem poslední rok pátráním po tom, co zabilo Robina. Abych pochopila, s čím jsme bojovali… jeden lékař řekl: ‚Robin velmi dobře věděl, že přichází o rozum, a nebylo nic, co by s tím mohl udělat.‘ To byl velmi výjimečný případ a modlím se k Bohu, aby to pomohlo zviditelnit Lewyho tělíska pro miliony lidí a jejich milované, kteří tím trpí. Protože jsme o tom nevěděli. On taky netušil. Robina nezabila deprese. Deprese byla jedna z padesáti symptomů, velmi zanedbatelných,“ svěřila Williams magazínu People.

Korová demence s Lewyho tělísky se projevuje podobně jako Alzheimerova choroba a Parkinsonova nemoc. Pro toto onemocnění je typická kombinace demence, parkinsonismu (třesu), zrakových halucinací a paranoidně-perzekučních bludů. Často se nemocný dostává do deliria a během dne zažívá výrazné výkyvy. Těžko se orientuje v prostoru, nedokáže hovořit a má deficit pozornosti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám