Hlavní obsah
Článek

Včerejší oznámení Ivany Gottové o tom, že Karel Gott (†80) bohužel trpí nádorem uzlin, takzvaným Non-Hodgkinovým lymfomem, otřásla celou republikou. Nejslavnějšímu českému zpěvákovi drží všichni palce, jak se ale zdá, přestože manželka zpěváka je plná optimismu, situace bude nejspíš mnohem vážnější.

„Tahle nemoc je složitější na diagnostiku a bohužel se dá předpokládat, že jestli ji Mistrovi diagnostikovali až po otevření dutiny břišní kvůli náhlé břišní příhodě, s poměrně velkou pravděpodobností už šlo o metastázy. Ty by ostatně mohly zapříčinit i vznik náhlé břišní příhody. Pokud to tak je, může jít o pokročilé, možná až třetí stadium nemoci,“ varuje odborník, který si z pochopitelných důvodů nepřál zveřejnit své jméno.

Non-Hodgkinův lymfom se dělí na lymfom s nízkým a vysokým stupněm zhoubnosti. O tom, že pacient trpí první variantou, nemusí léta vědět, probíhá pomalu. Nemoc se má sklon vracet.

Druhá možnost je mnohem agresivnější. Od začátku způsobuje řadu obtíží, agresivní forma léčby však dokáže řadu nemocných zachránit. Uvádí se čísla mezi 70 až 85 procenty pacientů. Jak ale lékaři zdůrazňují, záleží na věku, zdravotním stavu a dalších subjektivních podmínkách u každého pacienta.

O tom, že situace nebude úplně růžová, hovoří i německý Bild, jemuž měl blízký rodinný přítel oznámit, že situace je natolik vážná, že Gott bojuje o život.

Zpěvák leží na první interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se o něj stará tým specialistů pod vedením profesora Marka Trněného. Právě on oznámil, že kvůli nádoru došlo i k náhlé břišní příhodě VIP pacienta. „Dnes byla zahájena cílená léčba tohoto onemocnění za použití nejmodernějších prostředků a za spolupráce týmu odborníků. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat,“ uvedl v prohlášení. Tak hodně štěstí, Karle Gotte i pane doktore!

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám