Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Na počátku osmdesátých let ho diváci milovali, každý týden jim vstupoval do obýváků skrz televizní obrazovku s tehdy nesmírně populárním pořadem Šest ran do klobouku. Podívejte se, jak se moderátor Pavel Lukeš (71) za tu dobu změnil!

„Nedělal jsem jenom to, i Manželský pětiboj, Dva z jednoho města, a něco také na Slovensku. Na Primě jsme časem zkoušeli návrat Buřinky na Primě. Teď už ale nic nemoderuji, připravuji pořad Česká tajenka,“ prozradil Super.cz Lukeš na křtu desky zpěvačky Jiřiny Jandové.

Prý ještě nedávno neměl na práci náladu. Zasáhla ho těžká nemoc a zemřela mu manželka. „Odešla na Nový rok. Ležela vedle mě, stalo se to ve spánku. Zradilo ji srdíčko,“ říká smutně s tím, že spolu byli 48 let. Sám měl ale také namále.

„Měl jsem lymfom (nádorové onemocnění mízních uzlin – pozn. red.). Když mě otevřeli, zjistili, že je to neoperovatelné. Přesunuli mě do Motola, kde mi doktorka Kubáčková při první návštěvě řekla, že mě z toho dostane. Druhého února jsem byl čistý. Pravidelně sice ještě chodím na kontrolu, zda to tam nebují, ale vypadá to zatím dobře,“ raduje se polozapomenutý moderátor.

Paradoxně od lékařů dostal zvláštní zákaz: nemohl přestat kouřit. „Mohlo by to oslabit mou psychiku, která je pro úspěch léčby strašně důležitá, takže mi doporučili kouření jen omezit. Dřív jsem vykouřil za den dvě až tři krabičky, dnes si dám sotva patnáct cigaret denně,“ vysvětluje. Zdravý přes dosavadní výhru nad rakovinou vůbec není, naopak.

„Chodím ale na kontrolu se všemi orgány, protože chemoterapie umí zasáhnout i zdravé orgány. Málem mě kvůli tomu nevzali na operaci dvojnásobného bypassu. Až třetí lékařské konzilium to povolilo. Kdybych na operaci nebyl, už bychom si tu dnes nepovídali,“ přiznává Lukeš, který prodělal i infarkt.

V pořadu Šest ran do klobouku hvězdy dostávaly otázky, a když správně zodpověděly, získaly míček. Na konci pořadu je pak dva finalisté házeli do stolku v podobě obřího klobouku a vítěz měl právo podepsat se na moderátorův klóbrc.

Lidé ho sice už moc nepoznávají, stačí ale, aby promluvil, a už na svůj nejslavnější pořad slyší narážky. „Člověka potěší, že si lidé ještě vzpomenou,“ dodal muž, kterému dává práce na jedné z televizí chuť dál žít. A prý také dvanáctiletý pes, jeho nejlepší parťák, o nějž má strach a bojí se doby, až jednou také odejde.

Reklama

Další články

Načítám