Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Natáčení nové české hudebně taneční romance Decibely lásky s legendárními hity Michala Davida (63) se přehouplo do druhé poloviny. V hlavních rolích příběhu tří dvojic zcela rozdílného věku, jejich přátel a současných i minulých lásek se objeví otec a syn Rudolfové Hrušínští, Iva Janžurová (82), Alžběta Bartošová, Filip Cíl, Petra Svoboda, Roman Vojtek (52), Lucie Vondráčková (44), Marika Šoposká či Aneta Vrzalová. Kdo ale opravdu překvapil, byl bývalý fotbalista, nyní fotbalový trenér Pavel Horváth.

Film podle vlastního námětu a scénáře natáčí režisér Miloslav Halík, Michal David je producentem filmu a autorem hudby. Hlavní hrdina filmu Ruda Hovorka (Rudolf Hrušínský nejml.) pracuje na Plzeňském magistrátu, kde má na starosti úklid města. Nejde však jen o pouhé papírování, spolu s kamarádem Otou, kterého hraje právě Pavel Horváth, jezdí po městě na popelářském voze.

„Věděl jsem, že pro tu roli je potřeba člověk s komickým talentem a na Pavla jsem při psaní scénáře od počátku myslel, jen jsem se poněkud ostýchal ho s tou nabídkou kontaktovat,“ říká autor scénáře a režisér Míla Halík.

A Pavel Horváth přiznává, že si zase zpočátku myslel, že jde o nějaký žert: „Já jsem si při prvních kontaktech myslel, že si ze mě dělají srandu. Až když mi zavolal režisér a následně také Rudolf Hrušínský, tak mi došlo, že to myslí vážně. Je to v každém případě nová a zajímavá zkušenost a zpětně jsem rád, že jsem na tuto nabídku kývl,“ říká Pavel Horváth. Jeho role zahrnuje i pěvecký part.

„Zpívám rád, a je to na mně, doufám, znát,“ směje se fotbalista v narážce na slavný text Karla Gotta. Nicméně film nebude jeho první zkušeností, zazpíval si již s Petrem Jandou na vyhlašování Fotbalisty roku a také s kapelou Kabát. Možná i proto nebyl zpěv to nejnáročnější z jeho role. A co to bylo?

„Určitě řídit velké popelářské auto v centru Plzně za plného provozu. Když jsem do toho sedl poprvé, tak jsem si byl jistý, že očešu všechna auta v blízkém okolí. Nakonec to ale dobře dopadlo a nikoho jsem nenaboural. Celkově jsem si natáčení užíval, moc mě to bavilo. Když jsem viděl, že i skuteční herci to někdy zkazí, tak mě opustila i tréma,“ přiznává Pavel Horváth.

Režisér Míla Halík na jeho výkony pěje chválu. „Pavel je typ formanovského naturščika, který dokáže překonat nejsmělejší očekávání. Překvapil nás všechny, včetně tak zkušených filmařských legend, jakými jsou kameraman Vladimír Smutný nebo střihač Jiří Brožek,“ říká režisér.

„Pavel je vtipnej, chytrej, je intelektuálně na výši, dokáže pohotově reagovat, umí improvizovat. Když jsem viděl, jak skvěle to zvládá, tak jsem jeho roli ještě rozšířil,“ upřesňuje režisér, že Horváthova role není žádné vteřinové hostování, ale plnohodnotná úloha.

„Miloš Forman, kterého si nesmírně vážím, mi kdysi řekl: ‚Kdybys někdy chtěl točit film, pamatuj si – jak si to obsadíš, takový to máš. Když si obsadíš člověka, kterému věříš, že to zvládne, dobře to dopadne.‘ A já jsem se tím řídil. Už při psaní scénáře jsem věřil, že se Pavla povede získat a věřil jsem, že tu roli zvládne. On je talent menšíkovsko-sovákovského druhu, neuvěřitelný komik. Myslím, že diváci jím budou nadšení,“ míní.

Navzdory všem pochvalným slovům však současný trenér Viktorie Plzeň o změně profese neuvažuje: „Pro mě to byla hezká zkušenost a mám z ní radost, ale herec ze mě nejspíš nikdy nebude. Byla to pro mě skvělá zábava,“ říká Pavel Horváth.

Reklama

Další články

Načítám