Hlavní obsah
Článek

Herečka Iva Janžurová (82) přijala nabídku Michala Petrova, aby se stala kmotrou jeho knihy Retro ČS 2 aneb Jak jsme si tu (u)žili za reálného socialismu. Ta se křtila netradičně, ale stylově vzhledem k tématu šumákem. Jak název napovídá, je pokračováním Retra ČS 1. První kniha vyšla před dvěma lety a věnovala se tzv. měkkému konzumu, tedy zboží rychlé spotřeby, dvojka patří konzumu tvrdému. A jak si Janžurová (u)žila za reálného socialismu?

„Vzpomenu-li si na ta léta před sametovou revolucí, tak mám rozporuplné pocity. Jednak jsem tedy byla mladší než teď, což, uznáte, bylo pro mě období příjemnější, na druhou stranu jsme ovšem neměli pocit vnitřní svobody. Na většinu základních věcí byly fronty. Ty teď sice nejsou, ovšem já stejně občas v obřích hypermarketech tápu. Výběr je bohatý a máte problém opačný, že nevíte, co zvolit,“ uvedla kmotra. Druhým kmotrem byl Václav Moravec.

„Tahle knížka nás vrátí do minulosti. Připomene něco z toho horšího, ale ne všechno bylo jen špatné. Je řada věcí, po kterých se nám pamětníkům určitě stýská. Víte, mě třeba bolí, jak zanikla řada dobrých firem, třeba množství textilek nebo skláren. Je škoda, že nepřežilo něco, co bylo dobré. Teď už ale asi nemá cenu se k tomu vracet. Je to pryč,“ zavzpomínala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám