Hlavní obsah
Článek

V pražském Divadle ABC se v pátek sešla celá plejáda českých herců a hereček, aby se naposledy uklonila památce nedávno zesnulého Lubomíra Lipského (†92), jenž zemřel na následky prodělaného zápalu plic. Nestor českého filmu a divadla, mezi jehož nejznámější role patří klaun v Šesti medvědech s Cibulkou, děda Potůček v seriálu Tři chlapi v chalupě nebo děda Poláček v trilogii Kameňák, odešel před týdnem a nyní se s ním loučili nejen kolegové a veřejnost, ale také jeho rodina. Všechny velmi dojalo, když během smutečního obřadu promluvil hlas Lipského.

Obřad začal v půl dvanácté, brány divadla se ale pro veřejnost otevřely už v 10:30, mnoho seniorů se rovnou šlo poklonit rakvi s ostatky herce a položit k ní květiny. Na pietním místě ležely smuteční věnce od dětí, vnoučat a divadelních přátel.

Mezi kumštýři, kteří se s kamarádem přišli rozloučit, pochopitelně nemohl chybět Jan Skopeček.

„Už mi odešla manželka, teď i nejlepší kamarád. Tak krásně se s ním mlčelo! Nebyl to žádný šašek, nepotřeboval se za každou cenu všemu smát. Moc mi chybí,“ řekl Super.cz posmutnělý herec, kterého s Lipským pojilo přátelství dlouhé několik desítek let.

Přišli i Kateřina Macháčková, Valérie Zawadská, česká Angelika Libuše Švormová, Otakar Ťulda Brousek, Jan Hrušínský s Miluší Šplechtovou, Simona Stašová,Jaromír Hanzlík, Antonín Hardt, Ivo Niederle, Jaroslav Satoranský a spousta dalších.

Obřad začal písní Jana Wericha a Jiřího Voskovce Ezop a brabenec a Není nutno z pohádky Tři veteráni Jaroslava Uhlíře se Zdeňkem Svěrákem, zazněla i Jiřího Suchého Krajina posedlá tmou.

„Strašně rád jsem ti psal esemesky k svátku. I dnes jsi pro mě superstar,“ vzpomínal herec Otakar Brousek alias Ťulda.

„Byla čest s Tebou pracovat… Každý měsíc jsme se scházívali, těšili jsme se na ta naše setkání. Měli jsme se sejít šestnáctého, bohužel, už se to nestane. Sbohem, můj milovaný Mirečku,“ pronesl jeden z nejbližších Lipského souputníků Ladislav Trojan.

„Já jsem tak rozrušen, že nevím, jak poděkovat,“ zněl pak hlas herce ze záznamu z děkovné řeči na Tháliích za celoživotní dílo a to už jeho příznivcům tekly slzy dojetím. V 12:19 zajela rakev za oponu a Lubomír Lipský se dočkal dojemného posledního potlesku vestoje, který trval celé čtyři minuty.

Reklama

Další články

Načítám