Hlavní obsah
Článek

Před válkou byla Jiřina Šejbalová královnou hereckého souboru Národního divadla. České filmy jako mladá dívka nejprve zdobila svými půvaby v rolích bezcharakterních svůdkyň a později brilantními hereckými kreacemi v dramatických rolích.

Za všechny z filmových postav stojí za připomenutí její stárnoucí a nenávistná Klára z Weissova filmu Vlčí jáma (1957). O rok později, v roce 1958, v Benátkách soutěžila se samotnou Sophií Loren, která Šejbalovou porazila o jediný hlas. Jako útěchu tak tenkrát Šejbalová dostala za svůj výkon alespoň zvláštní hereckou cenu.

S hereckým kumštem se největší z hereček dvacátého století loučila jako těžce nemocná žena. Vedlejší roli Anduly Ličmanové ve filmu Františka Filipa Nezralé maliny (1980) hrála Šejbalová devět let po nedobrovolné výpovědi z Národního divadla.

„Jiřina Šejbalová se pro tu roli ideálně hodila. Přesně předvedla, jak jde důstojně a krásně dovršit svůj herecký život,“ vzpomínal po letech František Filip. Nedlouho po natáčení filmu na konci prázdnin roku 1981 Jiřina Šejbalová podlehla rakovině. Bylo jí 75 let.

Reklama

Další články

Načítám