Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jak jsme již na Super.cz jako první informovali, vdovec po zesnulé Ivetě Bartošové (†48) Josef Rychtář (65) byl zadržen policií, když nerespektoval soudní zákaz pohybu na pozemku, kde bydlí i jeho bývalá žena Darina Nová (66). Postup policie po jeho zatčení podle advokáta naznačuje, že pro zlobila z Říčan opravdu strážci zákona budou žádat vazbu a také že půjde sedět natvrdo!

Rychtář, který měl údajně svou bývalku opakovaně napadat, byl před nedávnem předběžným opatřením vykázán z domu a nesměl se tak pohybovat ani na pozemku, který z drtivé většiny patří jeho ex. Policie mu několikrát musela vytknout, že zákaz nedodržuje, v úterý prý při namátkové kontrole zjistila, že zase nerespektuje nařízení soudu, a tak hlídce došla trpělivost, zavolala státnímu zástupci, který odsouhlasil Rychtářovo zatčení, podnikatel rázem dostal klepeta a putoval do policejní cely.

„Pokud pan Rychtář porušil úřední zákaz, tak po právní stránce maří výkon úředního rozhodnutí a dopouští se trestného činu,“ uvedl pro Super.cz renomovaný pražský advokát Jakub Drábek. Za to Rychtářovi podle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Již v únoru byl Rychtář za napadení své bývalé manželky, která tehdy skončila s modřinami v nemocnici, pravomocně odsouzen na rok a půl do basy, šlo ale o podmínku. „Pokud bude odsouzen za maření výkonu úředního rozhodnutí, mohlo by to znamenat takzvanou proměnu původního trestu na trest nepodmíněný. Samozřejmě pak může dostat ještě přísnější trest za ono maření, ale to nebývá zvykem. Vzhledem k tomu, že je obava, že by utekl, nebo že by mohl pokračovat v trestné činnosti, může na něj soudce uvalit vazbu. Nasvědčuje tomu fakt, že ho říčanská policie chce převézt z tamní služebny do cely předběžného zadržení v Praze. Také ale může jít o to, že rovnou poputuje v rámci zkráceného řízení před soudce a bude ihned vynesen rozsudek. Variant je více,“ dodává právník.

O případné vazbě pro něj musí soud rozhodnout do osmačtyřiceti hodin od zadržení, ve výjimečných případech, kdy je třeba při omezení na svobodě dotyčný pod vlivem alkoholu, nelze s ním činit žádné procesní úkony, a lhůta se tak prodlužuje o den na vystřízlivění. „Říčanská mlátička“ si už ale podle našich informací obvinění již vyslechla, takže do čtvrteční třetí hodiny odpoledne, tedy do dvou dnů od zadržení, bude o jeho dalším osudu jasno.

Vězeňské tepláky si Rychtář před časem, za bývalého režimu, již vyzkoušel, takže pokud opravdu skončí ve vazbě, nebude to pro něj vůbec žádná novinka.

Souhlasíte s tím, aby Josef Rychtář skončil ve vazbě?
Ano
95,8 %
Ne
1,7 %
Nemám na to názor
2,5 %
Celkem hlasovalo 36355 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám