Hlavní obsah
Článek

Herečka Alena Mihulová (50) se coby sedmnáctiletá dívka proslavila ve filmu Sestřičky, kde zazářila po boku Jiřiny Jiráskové (†81). Později sice hrála v řadě dalších filmů, ale na obrovský úspěch si musela počkat až do svých padesáti let, kdy na letošním karlovarském filmovém festivalu získala Křišťálový glóbus za nejlepší ženský herecký výkon.

Debutující snímek Sestřičky měl pro Alenu Mihulovou ještě jeden velký význam. Zamilovala se totiž do režiséra filmu Karla Kachyni (†79), kterého si později vzala.

Manželství vydrželo i přesto, že byl režisér o 41 let starší. A právě na Karla Kachyňu zavzpomínala Mihulová v pořadu Českého rozhlasu Dvojka Host do domu. Zpočátku si prý Kachyni v Sestřičkách vůbec nevšímala.

„Stál jen za kamerou. Při konkurzu i kamerových zkouškách na Sestřičky se o mě staral pomocný režisér Balajka, a já jsem si i myslela, že je to režisér filmu,“ vzpomínala s úsměvem Mihulová s tím, že když Kachyňu poznala, tak se ho zpočátku dokonce bála.

„Nadarmo se mu neříkalo Železný dědek,“ směje se. Kachyňa prý byl režisér-psycholog a uplatňoval metodu cukru a biče. „No a na mě pak už měl jenom metodu cukru, když zjistil, že na bič reaguju tak, že se rozbrečím. A pak přes tu vlídnost a trpělivost jsem si ho víc všimla. Začali jsme si víc povídat, poznávat se. A já se zamilovala se vší vehemencí těch svých sedmnácti let,“ vyprávěla herečka.

A čím si zkušeného o 41 let staršího režiséra získala ona? „Občas říkal, že je to tím, že mám srdce na dlani. Že jsem ta moravská holka krev a mlíko. A co na srdci, to na jazyku. A pak taky doufám, že jsem se mu líbila jako ženská,“ dodala Mihulová, která si k padesátinám nadělila vzpomínkovou knihu Můj život s Karlem Kachyňou.

Reklama

Další články

Načítám