Hlavní obsah
Článek

Herec, moderátor a zpěvák Josef Zíma (91) by si měl užívat šťastného a zaslouženého odpočinku. Místo toho ale jezdí po vystoupeních, aby měl na drahé léky pro svou těžce nemocnou manželku Evu Klepáčovou. Představitelka Káči ze slavné pohádky Hrátky s čertem trpí již přes padesát let maniodepresivní psychózou. Ve stáří se k nemoci přidala totální nepohyblivost a těžké astma, při jehož záchvatech k domu manželů v Praze u Vypichu vyjíždí jedna záchranka za druhou. "Za poslední dva roky se její stav velmi zhoršil," posteskl si v rozhovoru se Super.cz Zíma, který ví, že o svou ženu pomalu, ale jistě přichází.

"Má žena je bohužel vážně nemocná. K různým nemocem se přidalo to, že je absolutně imobilní. Má to velmi špatné s chozením. Psychicky ji to velmi ničí. Byla zvyklá celý život komunikovat s lidmi, hrát divadlo, být ve společnosti. Když pak je člověk odkázán na postel, televizi a telefon, je to znát i na tom myšlení," prozradil Zíma o své ženě, s níž například nadaboval i hlavní postavy nesmrtelné ruské pohádky Mrazík. Zíma počeštil Ivánka, Klepáčová Nastěnku. Zpěvák a moderátor je ze stavu ženy smutný, její občasné záchvaty zuřivosti však bere s nadhledem.

"Kéž by to všechno zůstalo tak, jak je to teď. Nemusí to být lepší, i když bych si to moc přál. Hlavně bych byl rád, aby to nebylo horší. Což patrně bude," dodal s povzdechem Zíma, který ví, že ho už s manželkou nečeká příliš mnoho veselých chvil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám