Hlavní obsah
Článek

Devatenáctiletá Isa-Bella Leclair z Kanady se narodila se vzácnou malformací známou pod názvem Parkes Weberův syndrom. Ten je příčinou dívčina nadměrného otékání pravé dolní končetiny, která dosahuje zhruba dvojnásobné velikosti oproti levé. Statečná teenagerka se ovšem místo maskování své odlišnosti, které by se s ohledem na její věk dalo pochopit, rozhodla oblékat stejně jako její vrstevnice, čímž si vysloužila uznání a respekt nejen své rodiny, ale i okolí a spolužáků.

Vzácný syndrom, jenž poprvé popsal britský dermatolog Frederick Parkes Weber, je vrozenou cévní vadou, kterou v různé formě trpí zhruba 0,3 procenta populace. Otékat mohou končetiny, trup, ale rovněž hlava. Nohy však bývají postiženy nejčastěji. Ta Isa-Bellina nyní váží už 18 kilogramů, což ji omezuje v mnoha sportech a znemožňuje jí například nosit těsné džíny. Dívka ale tvrdí, že ji její odlišnost nezastaví v tom, aby nosila své oblíbené šaty nebo bikiny.

„Sebevědomí je pro mě velice důležité, jelikož když lidé vidí někoho spokojeného s vlastním tělem navzdory nějaké vadě, nelitují ho, ale obdivují,“ je přesvědčena dívka, která se minulý měsíc účastnila ve městě Campbellton i volby královny krásy, v níž se jí podařilo umístit.

„Když jsem byla venku, v obchoďáku nebo na pláži, všichni na mě zírali. Vyrostla jsem rychleji než ostatní děti a musela vysvětlovat, co mi je, ale zvědavost je u lidí normální. Říkávala jsem, že jsem se takhle prostě narodila,“ vypráví studentka, která momentálně podstupuje speciální léčbu, díky níž se během tří týdnů podařilo obvod její nohy snížit o šest centimetrů.

Reklama

Další články

Načítám