Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Majk Spirit (30) nejčastěji dostává od novinářů otázky týkající se vztahů, lásek a zamilovanosti. Doposud se ho nikdo nezeptal na to, jaký má vztah k Bohu. Avšak když jsme se s ním setkali na moravském Velehradu v rámci oslav Dnů dobré vůle, tato otázka se přímo nabízela.

„Mám vlastní vztah k Bohu. Vzal jsem si všechno z každého náboženství,” říká Majk Spirit, vlastním jménem Michal Dušička, a jedním dechem dodává: „Nemůžu říct, že bych byl křesťan, ale jsem určitě duchovně založený člověk. Věřím, že nejsme tělo, které má ducha, ale duch, co má tělo. Duchovní podstata je prvotní příčinou věcí v životě, má neskutečnou moc. Každý z nás je bohem, někteří jsou neobjevení, někteří tak z poloviny a jiní zase zcela objevení. Každý má v sobě semínko, které tvoří jeden velký vesmír.“

Člen skupiny H16 je tedy duchovně založený člověk, ale do kostela pravidelně nechodí. „Každé náboženství má dobré věci, ale i deformace, se kterými nesouhlasím,” říká.

Asi byste to do něj netipovali, ale Spirit dokonce čte duchovní a filozofickou literaturu. „Zaujala mě tvorba Jana Amose Komenského, považuju ho za jednoho z největších slovanských myslitelů. Jeho kniha Labyrint světa a ráj srdce dost ovlivnila moji poslední tvorbu. Na to, že tahle kniha byla napsaná v 17. století, perfektně sedí na dnešní svět, stále je to o tom samém, že se pachtíme za materiálním blahem a zapomínáme na skutečný život,” překvapuje třicetiletý hudebník z Bratislavy.

V dnešní době není neobvyklé, že se umělci před vystoupením modlí se svým týmem. Stejně to praktikuje také slovenský rapper, i když ten své myšlenky k něčemu duchovnímu směřuje ještě mnohem častěji. „Modlím se, když se sprchuju, když vstávám, a když usínám. Vždycky je ta modlitba trošku jiná. Když vycházím na pódium, tak se modlím za to, abych do koncertu vnesl všechny moje myšlenky. Protože to je to, proč to všechno dělám. Hodiny práce strávené mimo pódium nikdo nevidí a teď mám možnost všechno odprezentovat,” říká Majk a dále vysvětluje: „Vážím si toho, že mám teď možnost promlouvat ke svým fanouškům. Vždycky jsem o tom snil, a teď se můj sen stal skutečností. Modlitba mi pomůže si tyto myšlenky vždycky uvědomit ve správném čase na správném místě.”

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám