Hlavní obsah
Článek

Nejinteligentnější lidé světa dosahovali IQ 190 až 200. Ale naprostá většina lidí spadá do škály IQ 90 až 120. Podle cambridgeských vědců se tato čísla už nikdy výrazně nezmění. Mozek totiž dosáhl své maximální kapacity inteligence. Tu totiž ovlivňuje také energetická náročnost mozku a spotřeba kyslíku.

Podle vědců z Cambridgeské univerzity nejsme schopni dodávat mozku víc energie a kyslíku a tudíž lidská inteligence nemůže nadále vzrůstat.

„Dokázali jsme, že mozky musejí spotřebovávat energii, aby fungovaly, a že tyto požadavky jsou dost náročné, aby limitovaly naše výkony a určovaly maximum. Dalekosáhlá schopnost dedukce vyžaduje ohromné množství energie, protože mozek, aby mohl vyhledávat nová spojení, musí neustále dávat do vzájemného vztahu informace z různých zdrojů. Takové energetické požadavky znamenají, že je zde maximální limit pro informace, které můžeme zpracovat,“ tvrdí profesor neurobiologie Simon Laughlin z Cambridgeské univerzity.

Inteligence souvisí s propojováním v mozku. Nejinteligentnější lidé mají tato propojení nejefektivnější a informace v mozku jimi proudí velmi rychle. Ale aby bylo propojení ještě účinnější, vyžadovalo by to mnohem více energie. A fyzické vlastnosti lidského mozku nedovolují dodávání většího množství energie, tudíž lidský mozek nemůže být inteligentnější.

Související témata:
Lidstvo

Reklama

Další články

Načítám