Hlavní obsah
Článek

Devět let strávil v nemocnici v izolaci, kam se dostal poté, co se na Velikonoce v roce 2006 málem udusil jídlem. Kája Saudek (†80), světově uznávaný kreslíř, nyní došel vysvobození a odešel do kumštýřského nebe. Šťastné je možná jeho dvojče Jan Saudek, ale manželka Johanka je zdrcená. Přečtěte si, co nám o zdravotním stavu svého chotě s vidinou možného blížícího se konce řekla teprve nedávno!

„Sama jsem na ty věci zvědavá, jak to bude. Pravdivě jsem vždy všem odpovídala, že dávno v kómatu není a neleží jako prkno. Když se mu ale zhorší stav, když se mu něco přihodí, bacily a podobně, tak jelikož má svůj věk a docela závažné onemocnění, je to vždy nebezpečné. Stav bez kyslíku mu samozřejmě ublížil. Během jediného dne může umřít!“ varovala v době Kájových osmdesátin.

Nebezpečné byly především všechny možné virózy. „Snažím se hlídat, kdo k němu chodí, protože kdyby ho někdo nakazil, mohl by to být jeho konec,“ informovala Super.cz žena kreslíře.

Ta o něj do poslední chvíle pečovala, chodila za ním každý den. Dbala na to, aby netrpěl bolestmi a neměl proleženiny, povídala si s ním a ukazovala mu díla, která kdysi namaloval. Jestli vnímal, netušila, mohla to jen odhadovat.

„Upřímně říkám, i když je to sobecké, že přestože už nikdy nic nenamaluje, že jsem ráda, že ho pořád mám. Vypiplala jsem si ho,“ dodala Johanka s tím, že nejvíc ji děsí noční telefonáty úplně cizích lidí. Ti volali velmi často a manželka dnes již zesnulého Káji Saudka se vždy strachovala, zda už to není onen pověstný noční hovor z nemocnice, kdy jí oznámí manželův skon…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám