Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Po nedávných mylných zprávách některých médií o tom, že kreslíř Kája Saudek (†80) se po letech dostal z kómatu a je na tom skvěle, přišla pro někoho možná nečekaná informace o jeho náhlém skonu. Umělec byl devět let upoután na lůžko v nemocnici poté, co se v roce 2006 málem udusil jídlem. Pár let pak nevnímal vůbec svět a jeho zdravotní stav byl stále vážný. Jeho dvojče Jan Saudek kvůli jeho smrti nyní možná i proto nesmutní. Naopak vzkázal, že je šťastný.

„Jsem šťasten, že bratr může konečně spát,“ dozvěděli jsme se od něj velmi stručně. Fotograf si dlouhodobě nebral servítky a tvrdil, že jeho bratr je prakticky mrtvý muž s vygumovaným mozkem. Říkal, že by mu pomohlo, kdyby ho odpojili od přístrojů. Pro něj už jeho dvojče dávno nebylo tím Kájou, jakého lidé dřív znali. I proto ho odmítal přijít navštívit, chtěl si ho pamatovat takového, jaký byl před svým kolapsem.

„Třeba čeká se smrtí na mě. Tak ať je to ještě za hodně dlouho,“ prorokoval smířlivěji nedávno.

Podobný názor jako strýc měla i Kájova dcera Berenika. I ta vnímala, že stav otce ničí hlavně její matku, která za ním chodila snad každý den a pečlivě se o něj starala. Berenika si často přála, aby se tatínkův stav konečně vyřešil. Ať už s dobrým, nebo s horším výsledkem.

Reklama

Další články

Načítám