Hlavní obsah
Článek

O tom, že se Jiří Bartoška (76) po léčbě rakoviny uzlin chystá nejen zvládnout jako prezident karlovarský filmový festival, ale vrací se i do divadla, jsme již informovali. Nyní ale přišla zpráva, že herec bude i natáčet film. S Eliškou Balzerovou (74) budou hrát hlavní role v novém snímku Teorie tygra.

První klapka nového českého filmu Teorie tygra padne 4. srpna, natáčet se bude do konce září. Komedie pro muže, kteří mají zkušenost s manželstvím, a pro ženy, které mají zkušenosti s muži, je celovečerním debutem režiséra a scenáristy Radka Bajgara. Hlavního hrdinu, úspěšného veterináře, si zahraje Jiří Bartoška a jeho manželku Olgu Eliška Balzerová. V dalších rolích se objeví Táňa Vilhelmová, Jiří Havelka, Pavla Beretová, Jakub Kohák, Iva Janžurová (82), Arnošt Goldflam, Lucia Siposová, Milan Lasica nebo Klára Melíšková.

Teorie tygra je road movie o muži, který si v šedesáti vzpomene, že míval sny i vlastní vůli a že chce zpátky vládu nad svým životem. Vydá se na riskantní cestu navzdory tomu, že tím přichází o vše. Film je též o jeho ženě, která to prostě myslela dobře: za manželství i svého muže obětavě převzala zodpovědnost, protože muži toho nejsou schopní. Revolta starého pána rozkolísá zavedené pořádky i v rodinách jejich dětí. Mladí by si to rádi zařídili lépe, ale zničující rodinná strategie pomalé přeměny z tygrů na králíky má hluboce zapuštěné kořeny.

Radek Bajgar má v roli producenta za sebou řadu úspěšných televizních projektů, jakými jsou např. Ulice, Expozitura, Kriminálka Anděl, Okresní přebor, Comeback, Dokonalý svět, Soukromé pasti. S Mirkou Zlatníkovou napsal scénář 13dílného seriálu Neviditelní, který také režíroval.

„Útěková road movie dovoluje komediální pohled na tak vážné téma, jako je svoboda v manželství. Zatímco v minulosti obvykle trvalo manželství sotva jednu generaci, dnes v něm máme prožít šedesát i více let. Abychom mohli být v manželství tak dlouho spokojeni, neřkuli šťastni, měli bychom si ho nově definovat, humanizovat ho a možná i trochu rozvolnit. A hlavně o tom mluvit. Nedorozumění oběma partnerům zbytečně ničí život. Než přijdou na to, kde je chyba a co by jim naopak vyhovovalo, tak je konec. Přesně to se stalo některým našim postavám,“ uvedl Bajgar.

Reklama

Další články

Načítám