Hlavní obsah
Článek

Jeden z nejslavnějších hollywoodských drsňáků už dávno patří mezi padesátníky, ale když sundá triko, ohromuje stejně pevnou postavou jako v době své největší slávy.

Herec, který to na filmové plátno dotáhl po bohatých zkušenostech v oboru bojových umění, si své místo v Hollywoodu musel pořádně vydřít. Jean-Claude Van Damme v tělocvičnách strávil značnou část života a své návyky nemění ani v pokročilejším věku.

Hvězda akčního žánru, jejíž věhlas byl na přelomu 80. a 90. let srovnatelný s Arnoldem Schwarzeneggerem (76) a Sylvesterem Stallonem, přitom v dětství neměla ke kariéře filmové mlátičky velké předpoklady. Nebýt otce, který hubeného synka přivedl ke karate, Jean-Claude by se nejspíš z Belgie do Hollywoodu nikdy nepodíval.

Ctižádostivý mladík však svou fyzickou zdatnost dokázal na plátně skvěle zúročit a zahrál si v akčních klasikách jako Kickboxer, Univerzální voják, Dvojitý zásah či Street Fighter: Poslední boj. Van Damme v herecké kariéře nepolevuje a každoročně svou filmografii doplňuje o další zářezy. Dnes už ale na plátně působí jako vzpomínka na zlaté časy akčního žánru, kdy si hrdinové při řešení konfliktů vystačili se svými pěstmi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám