Hlavní obsah
Článek

Pro mnoho žen v tehdejším Československu byl v osmdesátých letech modlou. Krasobruslař Jozef Sabovčík (51) měl kromě přízně dam i výrazný talent, však také jako první skočil čtverný skok, byl dvakrát mistrem Evropy, získal titul mistra světa profesionálů a na olympiádě v Sarajevu v roce 1984 skončil bronzový. Teď po letech se připomíná českým fanynkám a fanouškům znovu na ledě.

Jozefa jsme potkali na tiskovce k pokračování lední revue Jen počkej, zajíci!, která loni s Tomášem Vernerem slavila velký úspěch. Letos bude posilou právě Sabovčík, který mladšímu kolegovi ulehčí práci a převezme jeho dva kostýmy z devíti. „Jedno číslo je z Pirátů z Karibiku a druhé španělské. Ale Tomáš sám říkal, že také původní domluva byla na třech kostýmech, tak uvidíme, jak to dopadne,“ směje se pohodový Slovák s kanadským občanstvím žijící, v Severní Americe.

A proč nyní vypadá jako mánička, zatímco v době největší slávy ho lidé pamatují úplně jinak?

„Vždy jsem chtěl mít dlouhé vlasy, jen tehdy se to nesmělo. V naší republice to nebylo povolené, ale ani ve světě se to neakceptovalo. Až když jsem se stal profesionálem, tak jsem si mohl dovolit nechat si vlasy dorůst,“ říká Jozef, jenž je podruhé ženatý a má dva syny.

Kariéru ukončil teprve před dvěma lety, ale bruslí se nevzdává. „Kdybych neměl možnosti vystupovat, asi bych už nejezdil. Ale zatím mě to baví a dokud to jde, tak to dělám,“ prohlašuje.

Býval opravdu velkou sportovní hvězdou, na fanynky měl ale vždy štěstí. „Fankluby mám v Japonsku nebo v Americe a všechny ženy se chovají dobře, akceptují i mou rodinu. Má manželka s nimi komunikuje možná víc než já. Posílaly mi například origami pro štěstí nebo obrovské boxerské rukavice. Nechápal jsem proč, ale bylo to milé,“ dodal.

Reklama

Další články

Načítám