Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Že si mladou Lídu Baarovou (†86) ve stejnojmenném filmu zahraje Táňa Pauhofová, už je dávno známá věc. Nyní ale vyšlo konečně najevo, kdo si zahraje legendární českou herečku v době jejího stáří. Role se nakonec zhostí Zdenka Procházková (89). Herečka ztvární nemocnou a stárnoucí českou prvorepublikovou hvězdu v době před její smrtí v roce 2000, kdy živořila v rakouském Salzburgu ztrápená démonem alkoholu.

Obě dámy mají víc společného, než by se mohlo zdát. Kromě stejné profese a skutečnosti, že jejich kariéra začínala v podobném období, obě pojí úzká vazba na herce Karla Högera. Baarová se s dnes už legendárním českým hercem objevila několikrát před kamerou, a navíc do něj byla platonicky zamilovaná hereččina mladší sestra Zorka Janů. V roce 1946 se Baarová, Höger a Procházková setkali na natáčení filmu Mrtví mezi živými, kde se z Procházkové a Högera stali životní partneři.

Pro Procházkovou bude jistě zvláštní umělecká příležitost zahrát si kolegyni, kterou sama velmi dobře znala. Jak se zdá, tak navíc Procházková k Baarové necítí příliš respektu. „Adina Mandlová sice dala každému, ale byla to vtipná a inteligentní ženská. Lídou Baarovou, pokud si pamatuji, neměl ke konci války rád nikdo,“ říká Procházková.

Na Baarové nenechal nit suchou ani sám Karel Höger. „Mohu o Baarové říci, že byla velmi poživačná. Pokud ji z pracovního styku znám, vím, že byla vždy ve stavu podnapilém. Při filmování měla s sebou vždy litr vína a stále popíjela,“ cituje z výslechu herce Radek Žitný ve své knize Aféry a kauzy Lídy Baarové.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám