Hlavní obsah
Článek

Češi a Češky již nejsou tak lhostejní ke svému zdraví a umí se postavit čelem hrozbě rakoviny. Dostavují se častěji k preventivním prohlídkám. Ženy si zvykly docházet na vyšetření prsu, které spolu s vyšetřením kůže patří k nejvyhledávanějším. Na konci žebříčku je naopak vyšetření rakoviny tlustého střeva, přestože právě v počtu onemocnění tímto druhem rakoviny patříme světově na přední příčky.

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Zvýšený zájem o vyšetření je ve srovnání s předchozími roky nejvýraznější v případě preventivního vyšetření rakoviny prsu. "V roce 2014 absolvovalo toto vyšetření více než 6000 našich klientek. Pozorujeme zde skokový nárůst: „Ještě v roce 2011 totiž podstoupilo vyšetření mamografem jen necelých 1200 klientek," potvrzuje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Podobně narůstá i počet zájemců o preventivní vyšetření rakoviny kůže. "Na vyšetření pigmentových skvrn se dostavují ženy i muži, přičemž platí, že počet vyšetřených žen je oproti počtu vyšetřených mužů asi dvojnásobný. Ze statistiky zároveň vyplývá potěšující zjištění, že počet vyšetřených mužů i žen byl loni pětinásobný oproti roku 2011," uvádí Mazurová.

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Paradoxem zůstává, že ačkoliv Česká republika patří mezi země s největším výskytem rakoviny tlustého střeva, preventivní vyšetření absolvuje jen minimum lidí. "Ze všech preventivních programů, které nabízíme, je nejmenší zájem o preventivní vyšetření rakoviny prostaty a právě tlustého střeva. Za naši pojišťovnu tak můžeme uvést, že tato vyšetření absolvuje proti jiným programům velmi málo lidí," doplňuje mluvčí Mazurová.

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Preventivních vyšetření se účastní častěji ženy, přičemž se o své zdraví více starají ženy nižšího věku. "V případě vyšetření společných pro obě pohlaví, tedy preventivního vyšetření pigmentových skvrn a rakoviny tlustého střeva, je počet žen vždy vyšší než počet mužů,“ popisuje Mazurová. Důvodem zvyšujícího se počtu klientů, kteří se k vyšetřením dostavují, je podle mluvčí Mazurové úzká spolupráce zdravotních pojišťoven s Ministerstvem zdravotnictví. V rámci společného projektu pojišťovny rozeslaly dva miliony dopisů klientům s výzvou k účasti na screeningovém vyšetření. Oslovování klientů, kteří dosud nezareagovali, pokračuje i v roce letošním.

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Se zhoubným nádorem se v roce 2014 léčilo více než 38 tisíc pojištěnců ČPZP, to je 3,17 procenta z celkového počtu pojištěnců třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR. V roce 2013 bylo těchto pacientů více než 37 tisíc. Celkové náklady vynaložené na léčbu všech typů rakoviny se v roce 2014 v České průmyslové zdravotní pojišťovně blížily částce 3,5 miliardy korun a meziročně se zvýšily o 230 milionů korun. Nejčastějšími diagnózami byly v roce 2014 zhoubný novotvar prsu a jiný zhoubný novotvar kůže. Zatímco s rakovinou prsu se léčilo 6708 pojištěnců, s rakovinou kůže to bylo téměř 6000 pojištěnců ČPZP. Více než 4000 mužů pojištěných u ČPZP se pak léčilo s rakovinou prostaty.

Další články

Načítám