Hlavní obsah
Článek

V médiích se sem tam o jeho zdravotním stavu objevují neuvěřitelné zvěsti, naposledy přišla rádoby šokující zpráva o tom, že nedávno jako zázrakem skoro vstal z mrtvých a jako by se úplně uzdravil. Malíř Kája Saudek, který třináctého května oslaví osmdesátku v nemocnici, kde už je devět let poté, co se málem udusil řízkem, je ale podle ověřených zpráv od jeho manželky Johanky stále ve vážném stavu. „Každý den se může stát, že se zázračně uzdraví a půjde domů, nebo se mu zhorší stav a zemře,“ prohlásila upřímně.

Noviny vydávaly za čerstvou zprávu, že se Saudek právě probudil po letech z kómatu. K tomu ale už došlo před zhruba pěti lety. „Všichni mě teď zastavují a ptají se. On už tam ale jako prkno dávno neleží. Normálně jí, rozeznává den a noc. Jestli o mně ví, netuším, protože nemůže mluvit, ale myslím, že mě vnímá. Občas mi zmáčkne ruku nebo dá jinak o sobě vědět,“ říká Saudková.

„Občas sedí v křesle. Tři roky je bez ventilátoru a hadiček, ale když se mu zhorší stav virózou nebo nemocemi spojenými s věkem, tak je to velmi nebezpečné. Má přeci jen závažné onemocnění. Nechodí a mluvit nemůže, protože má tracheostomii (umělé vyvedení průdušnice z těla – pozn. red.), musí ho totiž odsávat. Jinak je stabilizovaný a všechny důležité orgány mu fungují. Ale bohužel tam byl poměrně dlouhou dobu stav bez kyslíku, takže ze začátku lékaři předpovídali, že umře do rána. A vážné to bylo i další rok. Postupně se začal zotavovat. Jen se vždy něco stane a stav se mu opět zhorší,“ pokračuje žena, která za manželem poctivě každý den chodí.

„Dbám na to, aby neměl bolest, cvičím s ním. Akorát trochu přibral, protože se nehýbe a doktoři mu dávají kalorie přesně podle tabulek. Mám s ním víc práce, ale zase vypadá dobře. Piplám si Káju už devět let. Upřímně říkám, i když je to sobecké, že přestože už nikdy nic nenamaluje, že jsem ráda, že ho pořád mám. Jen je zkrátka v nemocnici, zatímco jeho dvojče Jan je zdravý a dělá vlasaté chlapečky,“ prohlásila v předvečer manželova jubilea.

A jak narozeniny vlastně s mužem oslaví? „Výstavami a knihami. Perníkář z Pardubic mu také udělal obrovitánský perník s osmdesátkou, kam mu napsal Králi komiksů. Odnesu to do nemocnice, dám mu ho, k tomu dostane svíčkovou, vodovky a podobné věci, které zná. Personálu koupím šampaňské a chlebíčky. Kájovi pustím Honzův pozdrav nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku,“ dodala žena nemocného Káji Saudka.

Reklama

Další články

Načítám