Hlavní obsah
Článek

Moderátorku Lucii Výbornou jsme potkali poprvé od večera, kdy uváděla výroční ceny Český lev, které nedopadly zrovna na výbornou. Ať už šlo o trapas s falešným Jimem Carreym anebo o moderátorčin model na afterpárty, který připomínal spacák. Tentokrát jsme se sešli za bohulibějším účelem. Lucka moderovala zahájení mobilní kavárny Potmě, jejíž výtěžek je určen nadaci Světluška pro nevidomé.

Se Světluškou spolupracuje už skoro osm let. "Miluju humor nevidomých. Mám hodně zkušeností s nevidomými sportovci. Jsou to lidé, kteří mi dokázali dát víc, než jsem dala já jim, a nesmírně si toho vážím. Naposledy to byl Honza Říha, se kterým bychom šli letos na podzim rádi do Himaláje. Jeho příběh je naprosto výjimečný a jenom on může odpovědět na otázku, co z toho má, když vyleze na horu, a nevidí nic. Ráda bych ten příběh vyprávěla posluchačům Českého rozhlasu jeho ústy," řekla nám Lucie, která loni doprovázela na horolezecké výpravě horolezce Radka Jaroše a také s ním natočila sérii reportáží.

A co z toho, že šplhá po Himaláji, kromě reportáží, má vlastně ona? "Tak já ani nevím, jestli vylezu až nahoru, protože Čo Oju má 8201 metrů. Ale mám z toho obrovskou radost, protože, když jsme vymysleli, že by s námi Honza mohl vylézt nahoru, ze Světlušky nebudeme peníze brát, ale jeho prostřednictvím peníze naopak věnovali. Vymysleli jsme akci Metr pro Světlušku, nadační fond to schválil a nechal vyrobit 8201 metrů, což je výška hory. A zakoupením těchto metrů budou moci lidé do nadace i přispět," vysvětlila.

S Luckou, která se evidentně cítila lépe v roztrhaných kraťasech a sportovních botách, jsme zavzpomínali i na její model na Českém lvu. "Za cokoliv, co si vezmu na sebe, stejně vždycky dostanu. A teď prozradím, že tu róbu, co jsem měla na sobě, jsme plánovali vydražit právě ve prospěch Světlušky. Doufám, že se to ještě podaří. I když nás zemětřesení, které bylo v Nepálu, trochu zdrželo. Ale expedice určitě bude, když ne teď na podzim, tak určitě na jaře. Snad jsem se do červeného spacáku neoblékla zbytečně," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám