Hlavní obsah
Článek

Jen pár hodin poté, co princ William s manželkou Kate oznámili, že jejich dcera se jmenuje Charlotte Elizabeth Diana, představilo světu zahradnictví Wayvale Garden Centres nový druh klematisu. Šlechtěnce pojmenovalo Princess Charlotte a oznámilo, že je letos k dostání jen pět tisíc kusů této rostliny. Britové jsou vášnivými zahradníky, takže z nabídky zahradnictví během pár minut zmizely všechny dostupné sazenice.

Když se v červenci 2013 narodil princ George, Charlottin starší bratr, klematis George byl vyprodán během několika minut.

„V roce 2013 byl klematis George naším nejrychleji vyprodaným druhem roku. Zákazníci nás tehdy žádali, zda nepoctíme i dalšího člena královské rodiny novou odrůdou. Jsme hrdí na to, že můžeme představit jedinečný, dvakrát kvetoucí klematis Princess Charlotte,“ uvedl mluvčí zahradnictví David Mitchell. Bledě modrý klematis (u nás známý také jako plamének) Charlotte vyšlechtil David Savill stejně jako dva roky starou odrůdu George.

V Británii mají dlouholetou tradici pojmenovávání rostlin po členech královské rodiny. Nejvtipnější je asi příběh krále Edvarda VII., nechvalně proslulého strýce královny Alžběty II., který z lásky k rozvedené Američance Walis Simpsonové abdikoval a předal trůn mladšímu bratrovi. Zahradníci po něm pojmenovali odrůdu brambor (King Edward), která je dodnes v Británii pěstitelsky velmi oblíbenou.

Princezna Anna, dcera královny Alžběty II. a teta prince Williama, má kupříkladu od roku 2011 vlastní růži Princess Anne. Královna Viktorie má zase červenou lobelku šarlatovou (Lobelia cardinalis) s odrůdovým jménem Queen Victoria. A nejslavnější a nejoblíbenější anglickou růží je Queen Elizabeth z roku 1953 pojmenovaná po královně Alžbětě II., která na britský trůn usedla v roce 1952.

Reklama

Další články

Načítám