Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Pokud máte podezřelá mateřská znaménka či pihy, je právě teď nejvyšší čas si je, ještě než přijde léto, nechat vyšetřit, eventuálně odstranit. Prevence je velmi důležitá, v poslední době se tímto heslem ke spokojenosti dermatologů řídí stále více lidí. Informace poskytla MUDr. Simona Bedřichová, vedoucí lékařka dermatologie z pražské Kliniky Laser Esthetic.

Jedním z nejžádanějších laserů je vaporizační (tzv. odpařovací) laser erbiový

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Vlnová délka erbového laseru odpovídá absorpčnímu maximu vody. Laserová energie působící na povrch kůže odpaří vodu v nepatrné šupince kůže a ta se po vysušení odloupne. Tak jsme schopni po velmi jemných vrstvičkách odstranit řadu defektů na povrchu kůže. Erbiový laser vlastně 'gumuje' respektive odpařuje – jemně, čistě, s počítačovou přesností! Naší snahou a cílem je nahradit tímto způsobem, pokud to diagnostika projevu dovoluje, některé často nepříjemné a bolestivé chirurgické zásahy. Ještě dnes se často setkáváme s tím, že klasičtí chirurgové nepoučí pacienty o možnosti alternativního řešení drobných i větších projevů na povrchu kůže. Zdá se mi to nezodpovědné a nepoctivé vůči pacientům.

Jaké projevy na kůži jsou vhodné k vaporizaci erbiovým laserem?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Zásadním předpokladem je jistota odborného dermatologa, že jde o tzv. benigní projevy - tedy takové, které neohrožují pacienta na zdraví a na životě. Odstranění vždy předchází makroskopické a mikroskopické - dermatoskopické vyšetření. V praxi se provádí zákrok tak, že po desinfekci místa během několika vteřin odpaříme nežádoucí projev. Během zákroku můžete cítit malé „štípání“. Místo pak vypadá jako povrchová odřenina a stejným způsobem se i hojí. Důležitá je ochrana před sluncem po dobu asi 2 měsíců pomocí krémů s vyšším SPF.

Jak moc je důležitá prevence?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Prevence je velmi důležitá, zejména v této jarní době! Týká se obecně projevů na kůži, především „plochých“ pigmentových znamének - lidově „pih“, které tvoří velkou skupinu kožních projevů. Zde jsme opatrní, ale dá se říci, že asi 80 % z nich můžeme odstranit laserem, protože jsou neškodná. Ostatní buď sledujeme, nebo použijeme chirurgickou cestu, vždy s následným histologickým vyšetřením.

Další články

Načítám