Hlavní obsah
Článek

Publicista Josef Klíma sám říká, že cenu TýTý sice dostal za pořad Očima Josefa Klímy, ale za jeho obdobu už nějaká ta zrcátka v předchozích letech nasbíral. "Jsou to pořád stejné Oči, stejně jako ty moje. Jen přibylo to, že teď děláme nachytávky na lidi. Jakou máme tu národní povahu, jestli lidé kradou, jsou lhostejní, do jaké míry jsou ochotní pomáhat," doplnil.

Nám se ovšem zdá, že se postupujícím věkem Klíma ve výběru témat dost zklidnil, ubylo vyloženě kontroverzních témat, za něž se mu dostávalo i mnoha výhrůžek. "O věk nejde. Ale žádná komerční televize nedělá takovou tu velkou investigaci typu ukradená miliarda. Do toho se musíte zakousnout, žít tím dva měsíce a nakonec vyplodíte desetiminutovou reportáž. Ale reportáž s touto stopáží po vás chtějí každý týden," vysvětlil Klíma.

"Je v tom ale i něco jiného. Už před časem, je to několik let, jsem se vrátil k diváckým příběhům, protože už jsem byl zhnusený tím, že jsem se stále stýkal s lidmi z mafie. A všichni byli hnusní. Kladný hrdina, který mi pošle dopis, anebo mi zatelefonuje, člověk, který se ničím neprovinil, a vyhlídli si ho nějací lumpové a připravili ho o firmu, o rodinu a někdy i o život, a já to natočím s větším pocitem zadostiučinění a mám pocit, že jsem užitečnější, než kdybych zjistil, že další náměstek ministra krade," upřesnil svoji motivaci.

A jak vzpomíná na dobu, kdy natáčel o zmíněných mafiánech a musel se jim dostat pod kůži a stýkat se s nimi v jejich pracovním prostředí? "Nejde tam mít přátele. Můžete mít lidi, kteří jsou vám více nebo méně sympatičtí. Ale jsou vám sympatičtí třeba jen proto, že jsou sice mafiáni, ale jsou zábavní anebo máte pocit, že se snaží zachovávat určitou férovku mimo tu mafii. Sice jim nejste příjemný, ale ocení fér jednání a jsou schopní jej oplatit místo toho, aby vás poslali v sudu do Orlíku. S jedním takovým se pořád stýkám," prozradil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám