Hlavní obsah
Článek

Kim Novak (82) byla pozvána na filmový festival Febiofest pochopitelně jako herečka. Hvězda stříbrného plátna ale v šedesátých letech záměrně opustila omamné a zrádné prostředí Hollywoodu, kde se necítila šťastná, a začala se umělecky vyjadřovat malováním.

Včera v zimním refektáři Strahovského kláštera Kim Novak zahájila svou výstavu. „Pozvání do Prahy je pro mě obrovskou ctí, protože Česká republika je domovinou mých rodičů a předků,” zahájila těmito slovy tiskovou konferenci Novak. „K výtvarnému umění jsem tíhla od malička, už jako malá jsem se chtěla stát malířkou,” uvedla.

Málo se ví, že hvězda Hitchcockova filmu Vertigo, který patří mezi nejvýznamnější díla světové kinematografie, trpí psychickou chorobou, tzv. bipolární poruchou. Nemoc, kterou trpí například Britney Spears, Demi Lovato nebo jí byl sužován Kurt Cobain, se projevuje prudkými změnami nálad a impulsivním chováním.

Právě malování prý herečce zachránilo život. „Pozvání do Prahy pro mě bylo příležitostí představit své obrazy, ale říkala jsem si, že by bylo dobré je využít k dobročinnosti a jejich prostřednictvím vybrat peníze pro nějakou organizaci, která se zabývá duševním zdravím,” říká herečka a jedním dechem dodává: „Sama trpím duševní nemocí - bipolární poruchou. Domnívám se, že tato malá výstava může přispět k tomu, že se o této nemoci bude více vědět. Je důležité vědět, že umění může také léčit.”

Kdy v sobě herečka objevila výtvarný talent? „Od malička jsem chtěla být malířkou. Můj otec pracoval jako učitel dějepisu, ale s příchodem hospodářské krize musel začít pracovat na dráze. Často jsem ho navštěvovala na nádraží a kreslila lidi, které jsem tam viděla. Zajímalo mě, odkud pochází, kde asi žijí. Když jsem pak byla v Hollywoodu a dostala jsem do ruky scénář, tak jsem se do postav vciťovala tak, že jsem je kreslila. To mi pomohlo v Hollywoodu vydržet,” říká Novak, která nakonec herectví opustila, začala studovat výtvarné umění a věnovat se malbě a poezii.

Malování bylo pro Kim Novak důležité i během let, které strávila na výsluní jako herečka. „Já jsem ovšem za zkušenost v Hollywoodu velmi vděčná, protože jsem se učila od lidí, kteří pracují u filmu. Byla to pro mě velká škola, kterou jsem zúročila i v malbě. Například od Alfreda Hitchcocka jsem se naučila, že obraz má mít svá tajemství. Naučil mě smyslu pro záhadnost. Obraz musí dávat divákovi návod, jak ho číst, ale nesmí být doslovný. Když už je člověk dobrý umělec, tak se od něj dá učit, ať už pracuje s jakýmkoli médiem,” říká Novak.

Související témata:
Strahovský klášter

Reklama

Další články

Načítám