Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je to jasné, nejznámější český fotograf Jan Saudek (88) si přibarvoval vlastní minulost dost zvráceným způsobem. Celá léta se v médiích objevovaly informace o jeho údajném pobytu v koncentračním táboře, které šířil buď on sám, nebo je minimálně nikterak nevyvracel. Když už se důkazy proti jeho tvrzení násobily, přiznal barvu. V koncentráku prý v dětství nikdy nebyl.

Jak už se před necelým měsícem snažil dokázat ve své televizní reportáži Josef Klíma společně se Saudkovým synem Samuelem a několika dalšími jeho blízkými, realita byla úplně jinde. Saudek se nakonec sám zamotal do svého ‚vylepšeného životopisu‘, podle něhož byl kvůli svému židovskému původu odveden i s dvojčetem Karlem do koncentračního tábora. Mengeleho hrůzným pokusům se měli vyhnout jen díky tomu, že válka skončila. Fotograf nakonec v reportáži přiznal, že se byl v koncentračním táboře po válce podívat, ale že to je něco jiného.

Nyní už svou zkušenost s táborem dementuje úplně: „Samozřejmě jsem nebyl v koncentračním táboře. Nikdy jsem to ani neřekl a nikde to není zaznamenané. Je pravda, že několikrát to v televizi třeba řekli a já jsem na to nějak pokyvoval, ale nikdy jsem tam nebyl. To bych měl tetování, a to nemám,“ přiznal Saudek barvu deníku Blesk.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám