Hlavní obsah
Článek

Prahu navštívil astronaut Charles Moss Duke, jenž byl desátým člověkem, který měl možnost vstoupit na povrch Měsíce. Setkání se členem výpravy Apolla 16 u příležitosti otevření výstavy Brána do vesmíru aneb Gataway Space na pražském Výstavišti bylo unikátní. Zpívat, hrát nebo dělat do politiky může leckdo, stejný zážitek jako Duke ale mělo jen dalších jedenáct lidí na Zemi.

Duke je v Praze již podruhé, poprvé tady byl před deseti lety, a tak mohl srovnávat. "Tentokrát je to trochu jiné, přiletěli jsme sem z Paříže, máme tady různé pochůzky a přednášky, ale jsem rád, že tady mohu být a vnímat ty změny, které se v Praze udály. Budu tady až do příštího týdne," řekl Super.cz Duke, jehož povinností bylo i zahájit zmíněnou výstavu.

Rozhovor jsme s bývalým astronautem dělali u lunárního vozítka, jednoho z exponátů výstavy kosmonautiky, kterou dalo dohromady několik institucí včetně NASA. "Na tomhle vozítku, tedy ne přesně na tomhle, protože jde jen o maketu, jsem se opravdu vozil. Ale neřídil jsem, já jsem navigoval, řídil John Young. Bylo to zajímavé, protože povrch Měsíce je velice nerovný, takže to hodně drncá. My jsme naštěstí měli bezpečnostní pásy, aby se nám nic nestalo. Bylo fascinující vidět krásu měsíční krajiny i dále od místa, než jsme přistáli," vzpomínal.

Dodneška si pamatuje i první pocit, který měl, když na Měsíc vstoupil. "Byl to opravdu velký zážitek i prožitek. Cítíte se jako malý kluk na prázdninách. Byl jsem tím fascinovaný. Byl jsem šťastný, že tam skutečně jsem a mohu položit nohu na povrch Měsíce, byl to také pocit naplnění a pýchy a hrdosti, čeho jsme dosáhli. Že jsem jedním z těch dvanácti mužů, kterým se to podařilo," uzavřel.

Reklama

Další články

Načítám