Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Klučina na fotce s Číňanem patří ke známým rockovým hudebníkům, který se v 80. letech proslavil v legendární české metalové kapele. Život se s ním ale nemazlil. Pronásledoval ho komunistický režim, propadl drogám a rozpadla se mu tři manželství...Dnes je z něj uznávaný terapeut. Poznali jste ho?

Dan Horyna byl rockovou legendou osmdesátých let. Tehdejší frontman metalové kapely Vitacit, který momentálně působí ve skupině Merlin, prožil rané dětství v Číně, kde pracoval jeho otec. Ještě než z něj vyrostla rocková hvězda, patřil k talentovaným atletům. Mistr republiky na 1500 metrů mířil na olympiádu, ale nakonec s atletikou skončil.

Na protest proti tomu, že mu z hlediště stadionu ve slovenské Nitře přistála v jeho dlouhých vlasech formela, což ho urazilo, si během slovenské části hymny sedl. Následky v podobě vyloučení z řad atletů na sebe v tehdejší době nenechaly dlouho čekat.

O to víc se milovník kultovní kapely Led Zeppelin (odtud pochází i Horynova přezdívka Zeppelin), věnoval hudbě. Brzy mu však pořádně přistřihl křídla komunistický žalář, kde skončil v pouhých sedmnácti letech kvůli improvizovanému vystoupení na Karlově mostě, které bylo vyhodnoceno jako provokace komunistického režimu. Horyna byl za dva měsíce propuštěn, ale v hledáčku policie zůstal neustále. Během věznění byl navíc brutálně zmlácen. Po návratu z vězení byl vyhozen ze školy a ztratil veškeré jistoty, které do té doby měl. To nejhorší ale teprve mělo přijít.

Horyna postupně přičichl k drogám, kterého během dvanácti let několikrát dostaly na pokraj života a smrti. Charizmatický zpěvák patřil k první pervitinové generaci v Česku. S drogovým démonem bojoval celkem třikrát a kvůli drogám se mu rozpadla hned tři manželství. Nejbolestnější okamžiky zažil, když se vzdal své první dcery Míši, kterou adoptoval nový partner jeho ženy.

„Choval jsem se naprosto nesmyslně a jako otec i partner jsem byl k ničemu. Náš vztah nefungoval, a tak si manželka našla nového partnera, který byl na rozdíl ode mě pro rodinu a byl zralý. Dohodli jsme se proto, že ho nechám Míšu adoptovat. A tak jsem se jí u soudu vzdal. Abych to zvládl, přišel jsem k soudu úplně vysmaženej. Pak jsem toho strašně litoval a chodil jsem se na ni aspoň zdálky dívat na dětské hřiště,“ prozradil v pořadu 13. komnata, který poběží v pátek večer, Dan Horyna.

Drogové experimenty dovedly oblíbeného rockera až k pokusu o sebevraždu. „Napustil jsem si horkou vodu do vany, dal jsem si tam magneťák s bednama, pustil si Zeppeliny a podřízl jsem se,“ vzpomínal na nepříjemné životní chvilky zpěvák, jenž měl myšlenky na sebevraždu i později. Tehdy ho našel bratr, který se náhodně vrátil domů o tři týdny dřív, vyrazil dveře a zachránil ho.

K drogám se i po této zkušenosti přesto dokázal vrátit. Východisko našel až díky pobytu v léčebně Červený Dvůr, která mu pomohla v hledání smyslu života, a kde se pět let před padesátkou znovu narodil. Dnes už přes deset let působí jako vyhledávaný terapeut, vyznává buddhismus a sám pomáhá drogově i alkoholově závislým lidem.

Reklama

Další články

Načítám