Hlavní obsah
Článek

Ornella Štiková (31) by si pomalu měla začít šetřit do prasátka! Jak Super.cz již informoval, v pondělí ji a její matku Městský soud v Praze nepravomocně odsoudil k zaplacení odškodného pro Tomia Okamuru, každá z nich mu má poslat na účet sto padesát tisíc. A i když rozsudek zdaleka ještě není pravomocný, námi oslovení právníci mají jasno: Ornella bude platit jako mourovatá.

Soud totiž vydal rozsudek pro zmeškání. Co to znamená? Pokud se jedna strana občansko-správního sporu bez omluvy nedostaví a navrhovaný rozsudek v žalobě je po právní stránce v pořádku, soudci přistupují k tomu, že jej zcela uznají, a verdikt do finálního rozsudku v zásadě jen okopírují.

A to se stalo i Štikovým, přestože minimálně Ornella od redaktora Super.cz od pátku dobře věděla, kdy a kde se jednání koná. Přesto se nedostavila.

A i když může podat odvolání, vůbec jí to prý nepomůže. „Pokud soud uznal, že předvolání žalovaným bylo doručeno fikcí, což znamená, že si obsílku nevyzvedly na poště a ta jim ji pak doručila na jejich trvalou adresu, má se za to, že předvolání převzaly. A nikoho vůbec nezajímá, jestli tam ještě dotyčné bydlí, nebo ne. Je to na každém občanu, aby si tohle hlídal sám. Nejjednodušší je zřídit si datovou schránku, pak mají soudy a úřady povinnost doručovat písemnosti do ní a dotyčný k ní má přístup na celém světě,“ vysvětluje právník, který si v souvislosti s Ornellou nepřál být jmenován.

S tím souhlasí i další oslovený znalec práva. „U odvolacího soudu by sice mohla argumentovat tím, že předvolání nedostala, ale pokud soudní úředníci neudělali chybu a dopis jí poslali na poslední známou adresu trvalého pobytu, její námitka nebude přijata. Nebude tak moci ani navrhovat důkazy a soud s největší pravděpodobností rozsudek prvoinstančního soudu potvrdí. Být paní žalovanou, už si zkrátka raději začnu střádat,“ přidal další advokát.

Celý případ se točí kolem tvrzení obou žalovaných, že s jednou z nich, Ornellou, měl Tomio Okamura udržovat intimní poměr. Ten to od počátku odmítá s tím, že Ornella byla jen jeho fanynka a že podobná tvrzení ho nesmírně poškozují. Nyní se tedy dočká satisfakce.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám