Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Když před rokem čtrnáctiletý synovec Ester Janečkové (51) spáchal sebevraždu, moderátorka byla na pokraji kolapsu. Mladíka milovala a nedokázala pochopit, proč si sáhl na život. Kvůli tomu, že byl gay a bojoval s projevy homofobie, se ale nakonec rozhodla naprosto otevřeně o všem hovořit a začít také pomáhat mladým lidem se sebepřijetím. A právě otevřenost celé rodiny známé televizní hvězdy už pomohla odradit od sebevraždy řadu dalších mladých lidí!

Ona sama zásadně odmítá, aby se o ní mluvilo jako o zachránkyni trápících se gay teenagerů.

„Je to zkreslené. Po smrti Filipa mi začali psát lidé na sociální síť a na email. Někteří mladí kluci se mi přiznali, že měli sebevražedné myšlenky, ale když viděli, jakou bolest vyvolalo to, co udělal Filip, a když si uvědomili, že by měli pokračovat v jeho odkazu, tak si to rozmysleli. Rozhodně to nevnímám jako svou zásluhu,“ řekla Super.cz Janečková.

Ta se ale rozhodla aktivně zapojit do pomoci mladým a odstartovat projekt poradny nejen pro gaye a lesby. „Jde o emailovou poradnu S barvou ven, která je založena na tom, že v ní fungují důkladně vyškolení mentoři, kteří jsou připraveni naslouchat lidem s problémy s coming outem (veřejným přiznáním odlišné sexuální orientace – pozn. red.) či s projevy homofobie. Většina z nich jsou srovnaní gayové a lesby, dokáží skvěle poradit. Jsou tam i rodiče homosexuálů, třeba i moje sestra, matka Filipa, a její dcera, Filipova sestra,“ říká moderátorka, která se jen bojí, aby projekt nebyl vnímaný jako poradna Ester Janečkové. Z toho důvodu sama zatím mezi mentory, na něž je možné se obrátit, nepatří.

„Opravdu nás k tomu všemu přivedla smrt mého synovce. Kdyby měl možnost takhle anonymně se na někoho obrátit, tak mu to mohlo pomoci. Teď doufám, že to alespoň pomůže dalším,“ věří oblíbená televizní hvězda. O tom, co loni vedlo jejího synovce k tomu, aby se zabil, neustále přemýšlí.

„U čtrnáctiletého kluka se dá těžko odhadnout, jak to vnímal. Dlouho jsem si povídala s jeho spolužáky a myslím si, že kvůli odlišné sexuální orientaci nebyl šikanovaný. V rodině se o tom také hovoří otevřeně, v blízkém kruhu máme lesbický pár a všichni je přijímají. Mluvil ale o tom, že nechce žít ve společnosti, která je plná nenávisti. Po jeho smrti se skutečně ještě více začaly ukazovat homofobní projevy, čímž se ukázalo, že zdaleka nejsme tak otevření a tolerantní, jak by se na první pohled mohlo zdát. U Filipa tam ale asi fungovala i nějaká vnitřní obava z vlastního coming outu. Lidé mají problém se sebepřijetím, což se ukazuje také u dotazů v poradně od lidí, kteří se na ni již obrátili,“ dodala Ester Janečková.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám