Hlavní obsah
Článek

Holčička na fotce patří k našim nejtalentovanějším zpěvačkám a textařkám. Společně se svým manželem Danem Šustrem se proslavila v devadesátých letech v kultovní indie rockové kapele Tichá dohoda. Řeč není o nikom jiném než o muzikantce Blance Šrůmové (49), jejíž život připomíná jízdu na horské dráze...

Blanka Šrůmová měla hudbu v krvi od malička. Začínala v dětském rozhlasovém sboru a od šestnácti let zpívala na plesech a čajích. Po ukončení spolupráce se skupinou Balet působila s manželem Danem Šustrem v již zmíněné kapele Tichá dohoda, která sbírala úspěchy s hitovkami jako Marioneta, Kotva a kříž nebo Má duše se vznáší. Hektický manželský život muzikantů trval dlouhých dvanáct let. S koncem manželství se rozpadla i Tichá dohoda, což Blanku Šrůmovou velmi mrzelo.

„S Danem jsme se rozešli pracovně i osobně, bylo mi líto, že se rozpadla Tichá dohoda. Měli jsme hodně společného, ale prostě to nevyšlo, protože společné pojítko byla jen hudba,“ řekla v pořadu České televize 13. komnata, který poběží v pátek večer, zpěvačka s nezaměnitelným hlasem. Blanka v té době toužila po rodině. A přání se jí splnilo až po boku jiného muže...

Zamilovala se do dlouholetého známého Pavla, jemuž porodila syna Kristiána. S novým partnerem se odstěhovala až do dalekého Peru, což byla pro Blanku po hektických letech s Tichou dohodou doba vysněného klidu a odpočinku. Po více než půl roce se zpěvačka společně se synem vrátila domů, kde čekala na návrat svého partnera, který v Peru podnikal.

„Odletěli jsme do Prahy a mezitím mi otec dítěte řekl, že si ještě něco na dva měsíce dořeší a pak přiletí zpátky. Od té doby jsme ho osm let neviděli, měli jsme tatínka na internetu,“ prozradila zpěvačka, která zničehonic musela s dvouletým dítětem řešit doslova existenční problémy.

Celý život totiž dělala muziku, ale kvůli mateřství a pobytu v Peru byla najednou zpěvačkou bez kapely a repertoáru. Rok se proto živila jako editorka časopisu. „Dostala jsem se do dluhů a musela jsem si vzít půjčky, protože jinak bychom to nepřežili, žili jsme ve stavu finanční tísně,“ vyprávěla zpěvačka, která se kvůli nákladům na bydlení přestěhovala do chaty za Prahou.

Na Blanku Šrůmovou se později přeci jen usmálo štěstí. Otec dítěte nakonec projevil zájem poznat po letech svého syna, a dokonce se finančně podílel na jeho výchově. A samotná zpěvačka nakonec dala dohromady pět hudebních skupin, přičemž kromě rocku zabrousila i do žánru country music. S kapelou Tichá dohoda navíc uspořádala velké comebackové turné.

Po dalším nevydařeném vztahu se pak loni partnersky i pracovně dala dohromady s hudebníkem Janem Saharou Hedlem, který stál u začátků skupiny Precedens. Společně připravují nový hudební projekt, jenž zaručuje, že fanoušci o nezaměnitelný hlas Blanky Šrůmové rozhodně nepřijdou...

Reklama

Další články

Načítám