Hlavní obsah
Článek

Z chlapečka na fotce vyrostl slavný český dirigent, trumpetista, hudební aranžér a kapelník jednoho z nejznámějších hudebních těles u nás i v zahraničí. I na prahu osmdesátky objíždí se svým pravidelným turné s orchestrem celou republiku a je vyhledáván nejen našimi, ale i zahraničními umělci. A pokud se říká, že kočka má devět životů, tak tento legendární kapelník jich má aspoň deset, protože už několikrát visel jeho život opravdu na hodně tenkém vlásku...

Řeč není o nikom jiném než o nezapomenutelném hudebníkovi Václavu Hybšovi, jehož Orchestr Václava Hybše patří v hudebním světě k opravdovým pojmům. Jeho nahrávky jsou přes čtyřicet let známy po celé Evropě, USA, Kanadě, Austrálii a Japonsku. Neuvěřitelná je i jeho variabilita stylů. S orchestrem hraje pop-music, swing, muzikál, operetu, ale i lidovou a dechovou hudbu.

Václav Hybš je velmi známý také tím, že si nikdy nedělal hlavu s nemocemi a nikdy neuměl rozpoznat známky špatného zdravotního stavu. V podstatě je tento výjimečný muž opakem hypochondra. Kvůli vysokému krevnímu tlaku se musel už před lety vzdát hry na trumpetu.

„Už třicet let jsem nevzal jediný tón, protože mám vysoký tlak, a tak už nehraju. Mrzelo mě to, ale nedá se nic dělat, nebudu pokoušet čerta,“ nechal se slyšet v pořadu České televize 13. komnata vitální kapelník, kterého několikrát za život musela po kolapsu odvézt sanitka do nemocnice.

Václav Hybš pokaždé podepsal revers a z nemocnice utekl. Nebýt všímavé manželky, a jak tvrdí on sám, andělů strážných, kdo ví, zda by ještě byl mezi živými. Zdravotní potíže totiž někdy až neuvěřitelně ignoroval. To nejhorší ale mělo teprve přijít.

V pětasedmdesáti letech mu praskl žaludeční vřed přímo na pódiu. Než se dostal do nemocnice, ztratil hodně krve a měl rovněž na kahánku. „V Hořicích to bylo opravdu dramatické, protože málem vykrvácel, v nemocnici mu dávali 4,5 litru krve, pud sebezáchovy - nulovej,“ řekla o jeho prasklém vředu manželka Jarmila Hybšová, jež díky šestému smyslu manželovy zdravotní patálie pokaždé naštěstí včas odhalila.

Naposledy Hybš bojoval o život loni na podzim. „Doktorka mi udělala EKG, vylezla tam taková nudle, ona se na mě podívala, zamkla mě, a pak odtáhla do sanity, zjistili, že mám ucpané srdíčko,“ vyprávěl o vážných zdravotních lapáliích slavný dirigent.

Ucpaná aorta ho málem připravila o život. Hybš okamžitě podstoupil operaci a díky dvojitému bypassu naštěstí přežil. Neuvěřitelně pracovitý a nezdolný kapelník ani po náročné operaci nezahálel. Ihned po svém pobytu v lázních začal zkoušet s orchestrem a v listopadu vyrazil na vánoční koncertní šňůru po celé republice.

Reklama

Další články

Načítám