Hlavní obsah
Článek

Trvalo to, ale nakonec jsme se dočkali. Po sedmi letech od vydání debutového alba Small Monstrosities přichází Tereza Černochová (40) s novinkou, která ji představí jako zpěvačku ryze osobitého stylu, ale také jako spoluautorku písní, jež několik let zrály a vyvíjely se. A zřejmě díky mateřství a maličké dcerce se Tereza posunula dál.

Album Škrábnutí vznikalo v produkci Romana Holého a svými texty přispěli i Lenka Dusilová, Alena Rytířová či Dan Bárta. „S Jiřím Hutárkem, kolegou z bývalé kapely, jsme vysedávali v jeho pokojíku na brněnském sídlišti a on mi pouštěl svoji muziku, pak mi dal mikrofon, ať zpívám. Se skepsí jsem to pouštěla Romanovi Holému, a on řekl, že je to super, ať na to seženu texty," vyprávěla Tereza s tím, že si přála písničky v češtině.

"Seděla jsem mnoho hodin s textaři, vykládala jim svoje osobní peripetie, myšlenky a pocity. Jindy jsme jen seděli a mlčeli, koukali do papíru, okusovali tužku a já měla pocit, že to nikdy nedáme dohromady. Občas mě něco napadlo, všude jsem nosila papír a tužku a psala si poznámky, pak jim to dala přečíst a začalo to zapadat. Hodně mi to dalo. Potřebuji se rozvíjet víc a víc. Trpělivě hledám svůj styl jak v hudbě, tak v textu, zkrátka nikoho nenapodobuji a jsem přesvědčená, že album Škrábnutí mě k tomu posunuje," míní zpěvačka.

Škrábnutí je odkazem na píseň Škrábnutí, kterou s textem Zdeňka Borovce před lety jemnocitně nazpíval Karel Černoch. Jeho dcera stejný text, lehce modifikovaný do ženské výpovědi, magicky podává ve skladbě Romana Holého.

Ten je jako autor či spoluautor hudby podepsaný pod většinou písní, je producentem desky a hlavním doprovodným muzikantem. Bonbónkem alba je cover skladby Andělé osmdesátkové kapely Dr. Max. Černochová se jako spoluautorka podepsala pod tři písně – Polibky snílků, Všeobjímák a Vem si mě. Mezi textaři najdeme i Lenku Dusilovou s bratrem Markem, Alenu Rytířovou, dceru slavného textaře Zdeňka Rytíře, nebo Dana Bártu s partnerkou Alžbětou Plívovou.

Vydání CD podpoří koncertní série, jež odstartuje 31. března v Brně a v dubnu bude pokračovat v Ostravě, Krnově a Třebíči. Pražský koncert spojený se křtem alba se uskuteční 7. dubna v holešovické La Fabrice.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám