Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Roztomilý chlapeček na fotce se sice usmívá, ale v dětství to neměl jednoduché. Jeho tatínek byl evangelický farář, což za hlubokého komunismu přinášelo řadu problémů. Budoucí úspěšný hudební skladatel, zpěvák i politický aktivista byl už od první třídy terčem šikany spolužáků, se kterou se nakonec vyrovnal a stal se uznávaným bojovníkem za demokracii. Po rozvodu s americkou manželkou, s níž má tři děti, se dal dohromady s o šestadvacet let mladší známou moderátorkou, která mu porodila syna. Už víte, o kom je řeč?

Blonďáček na fotce je zakladatel legendární kapely Pražský výběr Michael Kocáb (60), který po revoluci působil jako předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk z Československa. V letech 2009 – 2010 byl ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny České republiky ve vládě Jana Fischera.

O drsných vzpomínkách na šikanu Kocáb poprvé promluvil v pořadu České televize 13. komnata, který na televizních obrazovkách poběží v pátek večer. Kocáb pochází ze Zruče nad Sázavou. S rodinou se ale přestěhoval na drsné Sokolovsko, kde pro jeho otce, evangelického faráře, neměli v tuhém komunistickém režimu moc velké pochopení. Kocáb vyrůstal mezi dětmi z nejspodnějších vrstev společnosti, které ho začaly šikanovat.

„Nastoupil jsem do první třídy a hned se na mě začaly sesypávat děti, stal jsem se středem negativní pozornosti, začaly mi říkat kostelní krysa,“ prozradil ve 13. komnatě Kocáb, jemuž se vybavily i opravdu ponuré vzpomínky.

„Ležím na zemi, kluci mě kopou, plivou na mě, hrozně mě mordujou, fackujou, nadávají mi kostelní kryso,“ líčil Kocáb, jemuž spolužáci mimo jiné dávali sežrat, že namísto Jiskry a Pionýra chodí na hodiny náboženství.

Kruté zacházení se na známém hudebníkovi naštěstí negativně nepodepsalo. Drsné zkušenosti z dětství zúročil ve své budoucí práci na poli lidskoprávních aktivit. Kocáb momentálně žije se svou bývalou mluvčí a moderátorkou Lejlou Abbasovou (44), s níž má syna Davida. S bývalou manželkou Marshou má tři děti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám