Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Jako vyzývavá sexbomba z filmového plátna Marilyn Monroe (†36) svého času zamotala hlavu kdekomu. V soukromí ovšem tato labilní a zranitelná květinka toužila také po rodinném štěstí. Snahy o harmonický vztah, vlastní potomky a fungující rodinné zázemí se jí však nepodařilo naplnit nikdy. Její bilance předtím, než za nevyjasněných okolností opustila v šestatřiceti letech tento svět, nebyla nikterak veselá. Tři manželství, tři rozvody a tři potraty.

Poprvé se Marilyn vdávala ještě pod svým dívčím jménem Norma Jean dva týdny po svých šestnáctých narozeninách, aby nemusela do doby své plnoletosti pobývat v sirotčinci. Do zprvu idylického manželství zasáhla válka. Jim Dougherty narukoval do války a budoucí slavná hvězda pracující v té době v továrně na padáky se začala nudit. Už během války vznikly první fotografie mladičké Marilyn, která začala toužit po slávě. Hned po návratu Jima z války v roce 1946 se manželství rozpadlo.

Podruhé do manželského svazku Marilyn vstupovala už jako hollywoodská jednička v lednu roku 1954. Baseballovou hvězdu, jakou byl Joe DiMaggio, milovala celá Amerika. Bouřlivý vztah plný vášně nakonec nevydržel. Joe byl extrémně žárlivý a daleko nešel ani pro ránu. Když se světem rozlétly fotky z natáčení Slaměného vdovce, kde Marilyn ukazuje kalhotky, došla mu trpělivost definitivně. Ještě předtím, než na podzim toho roku po 274 dnech manželství oba veřejně ohlásili rozvod, prodělala menstruačními problémy od mládí sužovaná hvězda potrat.

Do dalšího manželství s dramatikem Arturem Millerem vstupovala poučená Marilyn v roce 1956 jako submisivní samička, která chce budovat rodinné hnízdo a rodit děti. Ve spojení s věhlasným dramatikem, do kterého byla zamilovaná až po uši, viděla navíc ještě šanci dokázat světu, že není jen blbou blondýnou, která kroutí zadkem, ale skutečnou dramatickou herečkou.

Ani toto spojení nebylo šťastné. Jeho příjmy se tenčily, její kariéra začala stagnovat, a ani soukromé plány jim nevycházely. V srpnu 1957 Marilyn opět potratila. O rok později mezi nimi vznikl další svár. Marilyn, která byla znovu těhotná, odmítala hrát Sugar ve filmu Někdo to rád horké. Miller, který byl v té době na mizině, ji nakonec donutil, aby roli přijala. V den předpremiéry filmu Marilyn opět potratila. Spolupráce Marilyn a Artura na filmu Mustangové taky nedopadla dobře. Film u diváků propadl a následoval rozvod.

Po tomhle osobním krachu nešťastná diva začala střídat milence a propadla opět depresím a nespavosti. Vše řešila prášky a alkoholem. Naivně si myslela, že užene Jacka Kennedyho, nebo jeho bráchu Roberta. Na konci tohoto kolotoče na herečku však čekala nikdy nevysvětlená smrt, která z ní posléze udělala hollywoodskou legendu číslo jedna.

Se kterým mužem to Marilyn seklo nejvíce?
Jim Dougherty
86,8 %
Joe DiMaggio
3,9 %
Artur Miller
9,3 %
Celkem hlasovalo 8669 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám