Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Tragická smrt Ivety Bartošové (†48), která se koncem dubna rozhodla dobrovolně ukončit svůj život pod koly vlaku, zamávala všemi, kteří měli rádi její písničky. O to překvapivější pro ně bylo, když se nějaký ten čas po smutné události objevilo její poslední album Iveta naposledy, na kterém byly i dosud nevydané písničky. Připomeňte si s námi ústřední song Chci s Tebou vzlétnout, který získal velkou popularitu.

Autorem hudby i textu je Jarek Šimek (50), skladatel, který se zpěvačkou spolupracoval před několika lety. Album měli dlouhodobě rozdělané a slíbili si, že až se dá Iveta zdravotně a psychicky do pořádku, přidělají nějaké další songy. Jak sám říká, na dodělání desky začal dělat hned poté, co zpěvačka zemřela, protože ho šokovalo, že místo toho, aby se mluvilo o její hudbě, řešily se samé nechutnosti (kdo byl jejich častým strůjcem, si asi každý dokáže představit). Při práci prý přes slzy často neviděl ani na noty.

„Iveta ty písničky měla ráda a moc se těšila, až je svým posluchačům představí. Když tedy odešla, bylo jasné, že bylo mou povinností utěšit všechny, kteří měli Ivetku rádi, jejími krásnými písničkami, které neměli šanci slyšet. Samozřejmě byly z jedné strany i ohromné tlaky, bůhví proč, jestli někdo čekal nějaký výdělek sám pro sebe, ale po reakcích fanoušků, kteří mi vyjadřují vděk, se mi potvrdilo, že jsem udělal dobře,“ řekl Super.cz Šimek.

Do něj se okamžitě nevybíravě pustil vdovec Josef Rychtář, vyhrožoval mu a strašil soudním zákazem desky, což se mu nepovedlo. Naopak autor na něj po děsivé esemesce podal trestní oznámení.

Deska vzbudila velký ohlas, skvěle se prodávala, byla dlouho první v hitparádách, píseň Chci s Tebou vzlétnout (zpívala v ní zesnulé lásce Sepéšimu) překvapivě pochválili Ivetini kolegové. A proti názoru Rychtáře se vzepřeli nejen Ladislav Štaidl se synem, ale i Ivetina maminka s jejím bratrem Lumírem, kteří Šimkovi veřejně poděkovali, že za její kariérou udělal krásnou tečku. Na desce nechybí ani písnička Děkuju vám, andělové, mrazivý song o umírání, nebo ta, v které jako by ze záhrobí spílá Rychtářovi.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám