Hlavní obsah
Článek

Tak jako každé vánoční svátky si i letos připomínáme známé osobnosti, které nás v tomto roce navždy opustily. Český šoubyznys přišel o řadu známých jmen, pro které plakala nejen rodina a nejbližší přátelé, ale samozřejmě i jejich příznivci.

Hned začátkem roku zemřela oblíbená herečka z komedie Ať žijí duchové! Věra Tichánková, která se dožila úctyhodných 93 let života. Držitelka Thálie za celoživotní dílo se poprvé před kamerou objevila na konci 50. let a herectví se věnovala až do pozdního věku, kdy jí ještě sloužilo zdraví.

Nevyléčitelná rakovina slinivky se v únoru stala osudná uznávanému choreografovi a tanečníkovi Richardu Hesovi, který s nemocí dlouho bojoval, ale nakonec v pouhých padesáti letech svůj boj s těžkou nemocí prohrál. Hes byl podepsán například pod muzikálem Dracula.

V březnu odešel z tohoto světa vynikající herec a dabér Otakar Brousek starší (†89), jenž se dlouho potýkal s plicními problémy. K nejtragičtějším úmrtím letošního roku bezesporu patří sebevražda zpěvačky Ivety Bartošové (†48), jež nalezla smrt pod koly vlaku. Její smrt plnila přední stránky médií několik týdnů.

Velmi nečekaný byl odchod herečky Niny Jiránkové. Hvězda seriálů Vyprávěj, Rozpaky kuchaře Svatopluka Kuřátka či Jana Eyrová zemřela v říjnu ve věku 87 let. Do poslední chvíle přitom byla velmi činorodá, a dokonce zkoušela novou divadelní hru.

Říjen se stal posledním měsícem života také pro legendárního majora Terazkyho z Černých baronů Pavla Landovského (†78). Velký kamarád Václava Havla a známý bouřlivák měl v podstatě krásnou smrt - zemřel doma ve spánku.

Na podzim lidé plakali také pro populárního skladatele Petra Skoumala. Manžel herečky Ilony Svobodové podlehl velmi rychle zákeřné rakovině. Bylo mu 76 let a jeho smrt byla pro hvězdu Ulice těžkou životní ranou.

Čechy ranil též odchod geniálního skladatele Petra Hapky (†70), jenž se potýkal s následky Alzheimerovy choroby. Po vynikajícím skladateli a vyhlášeném lvu salonů zůstalo celkem sedm dětí.

Reklama

Další články

Načítám