Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Fešáka, kterého vidíte na fotce, důvěrně znáte. Jen jste ho na fotce z mládí nejspíš nepoznali. Na televizních obrazovkách u nás zářil hlavně v devadesátých letech při reprízách slavného detektivního seriálu. Celý život byl spjat s jednou hereckou postavou, která mu první velkou slávu přinesla už na konci padesátých let.

Raymond Burr (†76) svou první filmovou roli sehrál rok před třicítkou. Velké slávy se ovšem dočkal až ve druhé polovině padesátých let, kdy na televizních obrazovkách zazářil jako Perry Mason.

Za všech okolností čestný právník Perry, který s pomocí obětavé sekretářky a detektiva dostane z problémů řadu lidí a vyřeší i ty nejzapeklitější případy, mu přinesl kýženou popularitu. Za roli v tomto seriálu získal cenu Emmy už v letech 1959 a 1961. Tehdy seriál natáčel devět let. Slavnou televizní postavu tvůrci se stejným obsazení hlavních rolí oživili znovu v roce 1985 a natáčel ji až do své smrti v roce 1993, kdy podlehl zákeřné rakovině.

Osobní život byl dlouho zahalen rouškou tajemství. V roce 1948 se tento herec oženil s herečkou Isabellou Ward. Manželské tokání jim však vydrželo sotva rok. Rozvedli se nakonec až po čtyřech letech. Později mu byly připisovány mnohé románky se ženami. Například s herečkou Natálií Wood.

Někdy kolem roku 1960 do jeho života vstoupil o třináct let mladší herec Robert Benevides, který se záhy na herectví vykašlal. Byla z toho láska jako trám a vydržela léta. Společně spolu žili až do hercovy smrti v roce 1993. Svou orientaci Burr oficiálně nikdy nepřiznal. Robertovi odkázal všechen svůj majetek.

Reklama

Další články

Načítám