Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

České Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s krásnými pohádkami, které televize každý rok dokola reprízují, protože si to dospělí i dětští diváci neustále žádají. A nic na tom nemění ani fakt, že ty nejpopulárnější pohádky zpestřují vánoční svátky už přes padesát let.

Na mysli máme samozřejmě Pyšnou princeznu, jejíž hlavní ženská hrdinka Krasomila v podání Aleny Vránové (82) patří k našim vůbec nejoblíbenějším hrdinkám. Zapátrali jsme v archivu a našli pro vás, jak se oblíbené české princezny z dob dávno minulých změnily v čase.

Všechny už by namísto princezen mohly klidně hrát moudré královny, ale nad jejich nezapomenutelnými princeznovskými rolemi rádi rozjímáme nejen na Štědrý den. A to přesto, že dnes byste v nich legendární princezny téměř nepoznali.

Kromě Pyšné princezny Vránové jsme si oblíbili také Marii Kyselkovou (79) coby princeznu se zlatou hvězdou na čele Ladu, která v kožíšku šitém z myší přelstila zlého krále Kazisvěta.

Pochlubit se můžeme také hned dvěma představitelkami Popelek, které nakonec skončily v náručí prince jako krásné princezny. Tou první se už roku 1969 stala současná manželka Jana Přeučila Eva Hrušková (62).

Nejslavnější vánoční Popelkou je ale bezesporu Libuška Šafránková (†68), která každé Vánoce září z obrazovek v pohádkové adaptaci Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku. Zapomenout nesmíme ani na Ivanu Andrlovou (54), která se s korunkou princezny na hlavě snad narodila. S Libuškou Šafránkovou si zahrála například v pohádce Princ a večernice, ale často o ni princové bojovali také s drakem (Princové jsou na draka, Za humny je drak).

O tom, která princeznovská herečka se vám ve své současné podobě líbí nejvíc, hlasujte v anketě pod článkem.

Která herečka známá díky rolím princezen se vám nejvíc líbí ve své současné podobě?
Alena Vránová
15 %
Marie Kyselková
2,9 %
Eva Hrušková
3,5 %
Libuška Šafránková
68,4 %
Ivana Andrlová
10,2 %
Celkem hlasovalo 58335 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám