Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vojta Dyk (38) po rozpadu NightWork vydává svoji první skoro sólovou desku, tentokrát se seskupením B-Side Band. A protože je to partička vtipná, cédéčko se zcela novým repertoárem od předních domácích autorů nazvala prostě Deska.

„Studiové album Deska je především nenásilný a logický vývoj naší čtyřleté spolupráce. Lépe řečeno ani ne tak spolupráce, ale společné práce, a album Deska je výsledek, který je dílčím zakončením etapy jedné a krásná výzva k etapám dalším,“ říká Vojta Dyk.

Ten s brněnským orchestrem začal spolupracovat před čtyřmi roky, tedy ještě v dobách, kdy NightWork jakžtakž fungovali. „Myslím, že to bylo přesně někdy v březnu kolem roku 2010, zrovna slézal poslední sníh z parapetů a mě probudilo zvláštní zvonění mého telefonu, takové, které jsem předtím ještě neslyšel. Až posléze jsem si uvědomil, že ten telefonát je z Brna. Telefonující se představil jako Josef Buchta, bandleader B-Side Bandu, a slovo dalo slovo a já v červnu téhož roku vycestoval až do Brna k prvnímu společnému koncertu,“ vzpomíná na začátky Vojta Dyk.

„Spolupráce s Vojtou pro nás znamenala mnoho, ale pro mě osobně s odstupem času znamená, že jsme spolu jako kosí bratři a jsme si velmi blízcí. I když bych ho někdy opravdu roztrhnul jak hada, ale je to mladší brácha a já musím zachovat chladnou hlavu. To víte, mladší bráškové někdy zlobí, ale opravdu jen občas. Jsem opravdu šťastný, že jsme se potkali a našli,“ tvrdí Josef Buchta.

Autorsky se na skladbách podíleli skladatelé Ondřej Brousek, Boris Urbánek nebo baskytarista B-Side Bandu Tomáš Vunderle Koudelka a další. Kromě toho se na desce objeví jeden bonus, k němuž má Vojtěch Dyk zvláštní vztah - Dvořákovo Largo v aranžmá Borise Urbánka. Na jaře bude vydání Desky následovat Deska tour.

„Tak za prvé pojedeme větší množství koncertů. Tolik koncertů jsme za sebou snad ještě neměli,“ vysvětluje Vojta Dyk. „Za druhé pojedeme hlavně po větších klubech. A za třetí spolu hrajeme už nějaký ten čtvrtek, takže si myslím, že budeme zkušenější a vyhranější. Možná někdy i vyhraněnější. Jediné, co určitě zůstane, je radost, láska a pokora,“ míní.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám