Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Přátelé a kolegové geniálního hudebního skladatele Petra Hapky (†70) se nemohou vzpamatovat z toho, čeho se sice poslední rok a půl nejvíc obávali, ale přesto doufali, že k tomu nedojde. Smrt muže, s jehož jménem je spojena hudba v desítkách filmů a stovkách nesmrtelných písní, je zasáhla. A to i samu vážně nemocnou Hanu Hegerovou (†89), která nedávno prohlásila, že také netrpělivě očekává svůj konec.

„Vím, že byl hodně nemocný, že konec očekával, ale přesto mě to velmi rozrušilo,“ uvedla stručně šansoniérka Hana Hegerová, s níž Hapka zpíval třeba nesmrtelnou Levandulovou, ale složil jí i další hity.

„Prokristapána! Zase kamarád v p****i, to je hrozný,“ ulevil si nešťastně Jiří Krampol (85), když se od nás o úmrtí Hapky dozvěděl. Ti dva byli jako bráchové, takže ho jeho odchod opravdu zasáhl. „Znali jsme se od raného mládí. Vždycky jsme se varovali před ženskýma, na kterou si dát bacha. Jinak to byl bezvadnej kluk, fantastický kumštýř, člověk, který opravdu něco vykonal,“ říká Krampol, který skladatele naposledy viděl před rokem.

„Petr Hapka odešel do muzikantského nebe. Byl to úspěšný skladatel moderních šansonů, filmových melodií a velkých hitů. Lev salónů a výrazná umělecká a lidská osobnost, jakých naše populární hudba neměla a nikdy nebude mít dost. Zavzpomínal jsem na něj prostřednictvím písní, které pro mne napsal. V roce 1967 pro mne například s textařem Zdeňkem Borovcem napsal Oříšek pro Popelku,“ prohlásil Karel Gott (†80).

„Truchlím pro něj. Dozvěděl jsem se to včera večer a velmi mě to zasáhlo. Měl jsem z něj pocit, že je to génius. Nespoutanej, svobodnej člověk. Z jeho strany jsem nezažil žádné připomínky k tomu, jak jsem zpíval jeho písně, což mě potěšilo. Před dvěma lety jsem byl i na návštěvě u něj doma. Budu na něj moc vzpomínat,“ řekl Super.cz zástupce mladší generace Ondřej Ruml (42), který účinkoval ve velkém Hapkově a Horáčkově projektu Kudykam, který spojoval jejich nejslavnější písně.

Reklama

Další články

Načítám