Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Na archivních fotkách v upnutých šortkách s rozparky pózuje dnes velmi slavný hollywoodský veterán. V polovině padesátých let, kdy fotky vznikly, se ovšem marně snažil vyškrábat mezi hvězdy, hrál štěky v béčkových filmech a strachoval se o svou budoucnost, která nevypadala nikterak růžově.

Start herecké kariéry Clinta Eastwooda (84), který se před herectvím živil jako dřevorubec nebo obsluha na benzince, vypadal dlouho beznadějně. Propagační fotky studia Universal, na které koukáte, spadají do doby, kdy Clint snil o slávě, dostával minimální plat a čekal na vysněnou roli.

Ke hvězdám jej posunul až seriál Rawhide (1959), kde si poprvé zahrál pro sebe příznačnou roli kovboje. Skutečná popularita ovšem přišla až s westerny Sergia Leoneho Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965), Hodný, zlý a ošklivý (1966).

Později se Eastwood prosadil nejen jako herec, ale také jako producent a režisér. Z poslední doby jmenujme veleúspěšné filmy Million Dollar Baby (2004) a Gran Torino (2008). Ani v osmdesáti čtyřech letech neztrácí otec sedmi dětí životní elán a optimismus, jen se světem filmu se podle svých slov jako herec už rozloučil.

Který film s Clintem máte nejraději?
Pro hrst dolarů
5,7 %
Drsný Harry
10,9 %
Nesmiřitelní
4,4 %
Madisonské mosty
57,6 %
Million Dollar Baby
8,2 %
Gran Torino
13,2 %
Celkem hlasovalo 14186 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám