Hlavní obsah
Článek

Když si Rosamere Fernanda de Andrade odnášela z porodnice svou první dceru, váhala, zda lékaři neudělali chybu a ona si neodnáší cizí dítě. Zatímco sama má tmavou pleť, její miminko bylo mimořádně světlé s blond vlásky a modrýma očima.

Ona i její manžel Joao jsou Brazilci s africkými kořeny, jenže dnes čtrnáctiletá dcera Ruth se narodila s poměrně vzácnou genetickou odchylkou - jako albínka. Rodiče tehdy netušili, že v rodině zdaleka nebude jediná. S nedostatkem pigmentu se potýkají i její dva sourozenci. Další tři však mají pleť tmavou.

„Když jsem se svými dětmi, vypadáme zvláštně, jak jsme odlišní. Jednou jsem odcházela s Ruth a Estefani z obchodního centra a ochranka mě zastavila a ptala se, kde je jejich matka. Naštvalo mě to, ale pomalu se učím, že lidé v tomto ohledu potřebují více vzdělání,“ narážela jednatřicetiletá Rosamere na nedostatek povědomí veřejnosti o albinismu.

Největší starost ale jí i manželovi dělá to, jaký bude mít tato odchylka dopad na jejich děti do budoucna. Obavy mají převážně z rakoviny kůže, proto matka své tři děti venku každé dvě hodiny maže krém s faktorem 100, přesto je na slunci nenechává si hrát uprostřed dne. Ochranu potřebují rovněž jejich velmi citlivé oči.

Reklama

Další články

Načítám