Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pavlína Pořízková (49) se do své rodné země příliš často nevrací. Nyní měla ale velmi rozumný důvod, neboť na základě jejích životních osudů napsala Martina Formanová její životní příběh. Na autogramiádu a křest knihy s názvem Případ Pavlína doprovázela historicky první slavnou topmodelku z Česka také její rodina.

Když se na autogramiádě po jejím boku objevila její maminka Anna, všichni oněměli úžasem. Spíš než jako rodič vypadá matka jako její o něco málo starší sestra. Pokud by se snad objevily ve společnosti samostatně, tak by se člověk mohl domnívat, že si Pavlína jen změnila účes na světlejší mikádo.

Nyní panují mezi krásnou matkou a dcerou idylické vztahy, ale dřív to tak nebylo. Pavlínini rodiče emigrovali 25. srpna 1968 do Švédska, tříletou dceru se ale báli vzít na dobrodružnou cestu s sebou. Pavlína proto vyrůstala až do svých devíti let v Čechách u babičky, dokud si ji její rodiče přes nevoli tehdejší politické garnitury neodvezli do Švédska.

Tehdy se vztahy matky a dcery vyhrotily, což popisuje nová kniha. Zde je její ukázka: „Matka byla na ni a jejího bratra Jáchyma v té době sama a od starší Pavlíny vyžadovala pomoc. Hlavně s péčí o sourozence. Často se spolu hádaly. Matka Anna: Ty mi nikdy neodpustíš, že jsme odešli, viď? Pavlína: Ne, já ti nikdy neodpustím, že ses pro mě vrátila…"

Paní Anna Pořízková teď žije v Americe s přítelem, stejně jako Pavlína a její bratr Jáchym. Z paní Anny se stala hrdá babička čtyř vnoučat, která žije od své rodiny asi třicet minut cesty autem. „Nevidíme se každý den, ale párkrát do měsíce určitě. Mám čtyři vnoučata, dva vnuky od Pavlíny a dvě vnučky od Jáchyma. Vnučky jsou malé a vídám je častěji. Ty ke mně chodí rády, u mě můžou jíst lízátka na snídani. Kluky od Pavlíny jsem si brávala často, ale teď už jsou velcí a mají jiné zájmy,“ říká maminka Pavlíny Pořízkové. Jako typická babička nezapomíná rodinu vykrmovat. „Vařím i česká jídla, ale to většinou o svátcích. Míváme třeba české Vánoce nebo Velikonoce.“

Reklama

Další články

Načítám